Technologiegedreven transformatie: Hoe Nederlands commercieel vastgoed zich moet aanpassen aan toenemende digitalisering

0

Het Nederlandse commerciële vastgoedlandschap wordt getransformeerd door de Vierde Industriële Revolutie. Het Summer Special rapport van Savills onderzoekt de cruciale impact die disruptieve technologieën zullen hebben op de toekomst van Nederlands commercieel vastgoed.

Savills onthult dat bedrijven, ontwikkelaars en investeerders gebruik moeten maken van opkomende technologieën om relevant te blijven te midden van de immense veranderingen die de Vierde Industriële Revolutie met zich meebrengt. Het rapport onderzoekt hoe deze technologieën de bestaande businessmodellen voor vastgoed op de proef stellen en tegelijkertijd nieuwe groeimogelijkheden creëren.

De bevindingen in het laatste Savills rapport laten zien hoe het Nederlandse kantorenlandschap zich heeft ontwikkeld als gevolg van de veranderende eisen van gebruikers, ingegeven door trends op het gebied van werken op afstand en geholpen door technologische vooruitgang. Het werpt ook licht op het groeiende belang van online winkels, die tussen 2013 en 2023 met 266% zijn gegroeid. Savills’ verwacht een aanhoudend disruptief momentum, gedreven door voortdurende ontwikkelingen in AI, augmented reality en Digital Twins in investeringsbeslissingen en ontwikkelingsstrategieën.

Volgens Wouter van ’t Grunewold, Market Intelligence Analist bij Savills in Nederland, “hebben bedrijven simpelweg geen andere keuze dan technologische vooruitgang te adopteren om te overleven en concurrerend te blijven.”

Vooruitkijkend zal de behoefte van de Nederlandse economie aan robuuste digitale infrastructuur en datacenters om toekomstige groei te ondersteunen, beleidsmakers voor ingewikkelde keuzes stellen. De verwachte groei in de vraag naar datacenters zal samenvallen met toenemende concurrentie voor schaarse herontwikkelingsruimte. Het rapport van Savills onderstreept dan ook het belang van een evenwichtige en transparante aanpak van de zorgen rond de duurzame ontwikkeling van extra datacenters.

“De behoefte van de economie aan data zal niet afnemen. Hoe we de uitdaging aangaan om in de toekomst aan die vraag te voldoen, wordt een cruciale kwestie voor iedereen die een belang heeft in de vastgoedmarkt in Nederland.” aldus Van ’t Grunewold.

Over het rapport
Savills allereerste Zomerspecial verkent drie belangrijke ‘disruptors’ van de Nederlandse vastgoedevolutie: Duurzaamheid, Demografie en Digitalisering. Dit persbericht gaat over hoofdstuk 3 – digitale disruptie. Klik hier om het volledige rapport te lezen.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?