Inzicht in verstedelijking: dynamische grote steden spelen centrale rol in de verschuivende demografie van Nederland

0

Stedelijke landschappen worden langzaam getransformeerd door de toenemende bevolkingsgroei in de grote steden van Nederland. Een nieuw onderzoeksrapport van Savills beschrijft de centrale rol van verstedelijking in het vormgeven van de economie en vastgoedmarkten van het land.

Het rapport gaat in op de diepgaande invloed van verstedelijking op de Nederlandse vastgoedsector en analyseert het zelfversterkende effect daarvan vanwege de groeiende werkgelegenheid, migratie vanuit het buitenland en een toename van voorzieningen. Deze groei heeft de aantrekkingskracht van deze steden vergroot en hun dominante positie als centra van economische en sociale activiteit versterkt. Zo zal het aantal huishoudens in meerdere stedelijke regio’s met meer dan 15% groeien tussen nu en 2050, met een grote impact op lokale vastgoedmarkten tot gevolg.

De verstedelijking zal naar verwachting een overheersende kracht blijven, die zijn invloed zal doen gelden op de keuzes van gebruikers in verschillende vastgoedsectoren. Volgens Raymond Frederiks, de Market Intelligence Analist achter het rapport, “zal de combinatie van economische activiteit en de allure van een stedelijke levensstijl ervoor zorgen dat de bevolking naar de stedelijke knooppunten in Nederland blijft trekken. Dit zal de vastgoeddynamiek fundamenteel beïnvloeden en de ruimtelijke voorkeuren van bedrijven en bewoners dicteren.”

Hoewel stedelijk wonen aantrekkelijker wordt, wijst het rapport ook op de uitdagingen die dit met zich meebrengt, bijvoorbeeld op het gebied van betaalbaarheid van woonruimte maar ook aan het groeiende gebrek aan gemeenschapszin. Dit spanningsveld zal de opkomst van innovatieve woonoplossingen stimuleren, zoals co-living concepten, die de weg kunnen vrijmaken voor nieuwe manieren van gemeenschappelijk wonen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat voorkeuren tussen generaties de toekomstige vraag naar vastgoed kunnen bepalen, wat ook van invloed kan zijn op waar bedrijven zich vestigen. Het onderzoek wijst bijvoorbeeld op een sterke voorkeur van millennials en Gen-Zs voor wijken met gemengd gebruik die worden gekenmerkt door beloopbaarheid en toegang tot hoogwaardige voorzieningen. Deze voorkeur zal naar verwachting zowel bedrijven als bewoners aanmoedigen om locaties te kiezen die deze levensstijl bieden.

Terwijl het Nederlandse vastgoedlandschap zich ontwikkelt als reactie op deze dynamiek, benadrukt het rapport het belang van inzicht in de demografische gevolgen. Volgens Raymond Frederiks: “Bedrijven, overheden en investeerders die beschikken over een diepgaand begrip van demografische verschuivingen zullen beter in staat zijn om door de vastgoedmarkten te navigeren en sectoren te identificeren die zich op een gunstige manier ontwikkelen.”

Over het rapport
Savills allereerste Zomerspecial verkent drie belangrijke ‘disruptors’ van de Nederlandse vastgoedevolutie: Duurzaamheid, Demografie en Digitalisering. Dit persbericht gaat over hoofdstuk 2 – demografie.

Klik hier om het volledige rapport te lezen.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?