Savills: Groei van halfgeleiderproductie in de EU zal tegen 2023 10,8 miljoen vierkante meter aan vraag naar bedrijfsruimte genereren

0

Volgens de laatste Spotlight van Savills, ‘Semiconductors and the Logistics Sector’, moet het aandeel van Europa in de productie van halfgeleiders meer dan verdubbelen om de doelstelling van de Europese chipwet van 20% van de wereldwijde productie in 2030 te halen. De EU heeft €43 miljard opzijgezet om investeringen aan te trekken in halfgeleiderfabricagelaboratoria, waarvan Savills denkt dat het in de komende zeven jaar meer dan 10,8 miljoen vierkante meter aan vraag naar logistieke en productieruimte zal genereren.

Andrew Blennerhassett, associate in het industrial & logistics EMEA research team bij Savills, zegt hierover: “We verwachten dat de vraag naar halfgeleiders het komende decennium sterk zal blijven groeien, te midden van megatrends zoals AI, elektrische voertuigen, cloud computing en automatisering. Hoewel Europa stevige concurrentie ondervindt van meer gevestigde markten, zal verstandig beleid de ingrediënten leveren voor succesvolle groei. Uiteindelijk, als de EU haar doelstelling van 20% van de wereldwijde productie haalt, verwachten we tot 10,8 miljoen m² extra vraag naar logistiek tegen 2030 in Europa.”

Nederlandse halfgeleiderbedrijven zijn goed voor ongeveer 9% van het wereldwijde marktaandeel voor halfgeleiders en representeren volgens cijfers van DNB 24% van de waarde (ongeveer EUR 276 miljard) van alle geregistreerde beursbedrijven in Nederland. De Nederlandse overheid investeert 230 miljoen euro in de sector als onderdeel van haar ‘Technologie- en Innovatiestrategie’.

Raymond Frederiks, Market Intelligence analist bij Savills in Nederland, legt de koppeling tussen deze groei en de vastgoedmarkt: “Vanuit vastgoedperspectief is het verband tussen productieactiviteit en vraag in de industriële en logistieke markt vanzelfsprekend. Naarmate de vraag naar industriële goederen op de lange termijn stijgt, zullen gebruikers hun fysieke aanwezigheid uitbreiden om de capaciteit te vergroten.”

Douglas van Oers, co-head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland, voegt hieraan toe: “We ontvangen een groeiend aantal aanvragen van fabrikanten van halfgeleiders en andere gerelateerde huurders, wat een mooie kans biedt voor de Europese markten. Met bedrijven als ASML, ASMI, NXP en Besi in de gelederen is Nederland een relatief grote toeleverancier van machines aan de sterk groeiende halfgeleiderindustrie. Deze groei die ons Europese researchteam heeft gesignaleerd, bewijst eens te meer hoe divers de industriële en logistieke sector is. Onshoring zal samen met de hernieuwde groei in e-commerce de vraag in de komende jaren verder aanwakkeren.”

Per 1 september 2023 gaan in Nederland aanvullende exportcontrolemaatregelen voor geavanceerde productieapparatuur voor halfgeleiders gelden. Het besluit beperkt de export van de meest geavanceerde technologie. Deze halfgeleiders kunnen vanwege hun specifieke gebruiksmogelijkheden een cruciale bijdrage leveren aan bepaalde geavanceerde militaire toepassingen, en een ongecontroleerde uitvoer van goederen en technologieën kan risico’s opleveren voor onze nationale veiligheid. Nederland draagt hierin extra verantwoordelijkheid omdat ons land een unieke en leidende positie in deze technologie heeft. Het Nederlandse standpunt sluit aan bij meer algemene punten over het exportbeleid van de EU en de noodzaak om de chipindustrie van de EU op te bouwen. De vergunningsplicht draagt ook bij aan het doel om de leidende Nederlandse positie op het gebied van technologie en halfgeleiders veilig te stellen en tegelijkertijd strategische afhankelijkheden te verminderen en toeleveringsketens te diversifiëren.

Download het rapport hier.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?