Savills: Rendementen op kantoren in Europa en het Midden-Oosten stijgen met gemiddeld 18 basispunten in het tweede kwartaal in 2023

0

Volgens het laatste onderzoek van Savills zijn de rendementen op eersteklas kantoren in Europa en het Midden-Oosten in het tweede kwartaal van 2023 verder gedaald, met gemiddeld 18 basispunten tot 4,46%.

Berlijn (-38%), Keulen (-38%) en Amsterdam (-35%) hebben de grootste impact op prijs waargenomen, aldus de internationale vastgoedadviseur.

Mike Barnes, Associate Director European Research bij Savills, zegt: “Het is duidelijk dat de kantorenmarkten waar lagere rendementen te behalen zijn, het meest zijn getroffen door de hogere schuldkosten. Core markten, zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk, passen zich het snelst aan. In deze landen is ook een groter aandeel van de totale Europese kantoorbeleggingstransacties te zien. Het aandeel van de Core markten steed van 63% naar 77% van het totale Europese beleggingsvolume op jaarbasis, omdat steeds meer beleggers kiezen voor value-add producten in meer liquide markten.”

Uit het rapport blijkt dat Amsterdam vooroploopt in prijscorrectie. Om die reden bevinden wij ons, samen met Berlijn, Madrid en München, nu in het gebied van eerlijke waardering bevindt. Dit in tegenstelling tot andere Europese markten.

Jordy Diepeveen, Director Investment bij Savills in Nederland, zegt: “Het aantal full equity kopers dat in staat is om grote volumes te verwerven is dun, en de bid-ask spread tussen kopers en verkopers blijft groot voor core assets. We zien daarom dat de biedingsactiviteit over het algemeen beperkt blijft tot het volume van €20-50m van full equity kopers, met het voorbehoud dat verkopers nu makelaars vragen om kopers te prekwalificeren om een soepele transactie te garanderen.”

Download het rapport hier.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?