Pan-Europese opname van logistieke ruimte in H1 2023 suggereert een terugkeer naar pre-covid niveaus

0

Volgens voorlopige gegevens van Savills bedroeg de opname van logistieke ruimte in heel Europa 13,4 miljoen m² in H1 2023. Dit is slechts 9% lager dan in H1 2019, wat wijst op een terugkeer naar pre-Covid niveaus, ondanks een daling van 37% jaar-op-jaar.

Het tweede kwartaal schetst een positiever beeld dan het eerste kwartaal met een totale opname van 6,4 miljoen m², wat een daling van slechts 9% betekent. Dit is in vergelijking met Q1, dat sterker daalde met 17% in vergelijking met het laatste kwartaal van 2022.

Raymond Frederiks, Market Intelligence Analist bij Savills in Nederland, zegt: “Het opnamevolume in de eerste helft van 2023 in Nederland bedroeg ca. 970.000 m², dus krap 1 miljoen. Dit is 48% minder dan de dezelfde periode vorig jaar. De Europese bevinding dat opname terug is op het niveau van pre-covid gaat niet helemaal op voor Nederland. In H1 2019 was de opname ca. 1.390.000 m², wat betekent dat de opname in H1 2023 30% lager was dan toen. Dit is grotendeels te verklaren door de minimale leegstand op dit moment in ons land, wat de opname afremt.”

Vooruitkijkend verwacht Savills dat de Europese opname in de tweede helft van het jaar gematigd zal blijven. Gegevens uit de analyse van de zoekvragen in het VK wijzen echter op een mogelijke toename van de activiteit van gebruikers in het laatste kwartaal. De zoekvragen lieten namelijk de afgelopen drie kwartalen sterk herstel zien, met een stijging van 75% van dal tot piek. Als dit patroon wordt weerspiegeld in andere Europese markten, zou dit kunnen leiden tot een verbetering van de opnamecijfers in het vierde kwartaal.

Douglas van Oers, co-head Logistics & Industrial bij Savills, voegt hieraan toe: “De afname van de vraag is een symptoom van de zwakke economische situatie op Europees en mondiaal niveau. Gebruikers, met name e-commerce bedrijven, breidden hun ruimte snel uit tijdens de pandemie, maar worden nu geconfronteerd met economische onzekerheid en lagere consumentenbestedingen. Desondanks hebben we geen onoverkomelijk voorraadniveau naar de markt zien terugkeren. De trends die de vraag van gebruikers voor en tijdens de pandemie hebben gedreven, zijn nog steeds actueel. Prognoses over omzet en e-commerce penetratie laten een terugkeer naar groei zien in 2023. Hoewel dit zich dit jaar niet onmiddellijk zal vertalen in de vraag naar logistiek, kijken huurders wel vooruit, vooral omdat de beschikbaarheid van voorraad in veel markten naar historische maatstaven nog steeds laag is. Dit in combinatie met een scherpe daling in speculatieve ontwikkelingen in de afgelopen kwartalen, zal ertoe leiden dat de ruimte die op de markt komt waarschijnlijk snel zal worden opgenomen.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?