Prijzen koopwoningen 5,5 procent lager in juni

0

In juni 2023 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 5,5 procent lager dan in juni 2022. De daling is vrijwel gelijk aan die van een maand eerder. Ten opzichte van mei 2023 stegen de prijzen met 0,2 procent. De prijsontwikkelingen in dit bericht zijn gebaseerd op de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijsindex koopwoningen stijgt met 0,2 procent ten opzichte van mei
Ten opzichte van mei is de prijsindex bestaande koopwoningen in juni met 0,2 procent gestegen. De prijsstijging volgt op 4 maanden met een daling. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Vervolgens was er sprake van een stijgende trend tot augustus 2022. Sindsdien is de prijsindex vrijwel onafgebroken gedaald. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in juni ruim 87 procent hoger.

Meer transacties bestaande koopwoningen in juni
Het Kadaster maakte bekend dat het in juni 16 585 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 6 procent meer dan een jaar eerder. In het eerste halfjaar zijn 84 937 woningen verkocht, 7 procent minder dan in dezelfde periode van 2022.

Vandaag publiceert het CBS ook prijsinformatie naar regio en woningtype.

De NVM publiceerde ruim twee weken geleden ook over de woningmarkt. De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van door NVM-makelaars verkochte woningen en het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland en gebruikmaken van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

Het CBS en het Kadaster meten de prijsontwikkeling van alle bestaande koopwoningen in Nederland en maken gebruik van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?