Executieveiling van voormalig bordeel Campo Alegre (Curaçao)

0

Het grootste openluchtbordeel van het Caribisch gebied onder de hamer.

In opdracht van de Officier van Justitie van Curaçao veilt veilinghuis Troostwijk Auctions het openlucht bordeel Campo Alegre op Curaçao. Op 26 september 2023 om 10:00 uur – lokale tijd – wordt het resort live geveild in het Renaissance Wind Creek Curacao Resort in Willemstad. De nieuwe eigenaar van Campo Alegre krijgt een uniek multifunctioneel resort met herontwikkelingsmogelijkheden naar grootschalig leisure complex op een perceel van ruim 72.000 m².

Het grootste bordeel van het westelijke halfrond was tot en met 2020 nog in gebruik. Het complex bevat verschillende gebouwen, waaronder ca. 156 hotelkamers, winkels, een restaurant, enkele bars, een gym, een zwembad en kantoren. Ook is er ruimte voor ongeveer 45 parkeerplaatsen binnen het resort en ongeveer 600 parkeerplaatsen op het perceel. Het bordeel ging in 2020 failliet, maar ook de coronapandemie gooide roet in het eten. Sindsdien is Campo Alegre niet meer in gebruik geweest.

Op 19 april 2022 heeft de Minister van Justitie, de heer mr. S.X.T. Hato, verklaard dat indien de toekomstige koper voornemens is om op deze locatie wederom een prostitutiebedrijf te exploiteren, dit voornemen in beginsel niet op bezwaren stuit van de Minister. Zo kan een toekomstige exploitant wederom een prostitutiebedrijf opstarten.

Het was de bedoeling dat Campo Alegre in 2022 al geveild zou worden. De geplande veiling stuitte toen echter op het probleem dat er beslag was gelegd. Middels een procedure is dit -onrechtmatige- beslag nu opgeheven en kan de veiling alsnog doorgaan.

‘Opbrengst van de veiling naar Criminaliteitsbestrijdingsfonds’
Aanleiding voor de veiling is een ontnemingsvonnis van het hof. Er zou voor vele miljoenen geld uit de onderwereld zijn geïnvesteerd in de legale bovenwereld. De veiling moet voldoende opbrengen om een justitieel opgelegde boete – ca. 14,9 miljoen Antilliaanse gulden – aan justitie te voldoen. Het OM gaat zodoende het terrein veilen. De opbrengst van deze veiling gaat naar het Criminaliteitsbestrijdingsfonds.

Staatsbordeel
Campo Alegre (‘Vrolijk Kamp’), in de volksmond bekend als ‘Blaatjie Bèrde’, is al lange tijd een begrip in de Cariben. Het werd in 1949 opgericht als staatsbordeel voor immigranten van de Shell Olieraffinaderij, zeelieden en de op Curaçao gestationeerde militairen. Het resort bood een oplossing voor de groeiende vraag naar prostituees in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw en werd buiten Willemstad gevestigd om overlast in het centrum tegen te gaan.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?