Savills: Waarden kantoren meer dan 50% hoger in steden waar een topuniversiteit is gevestigd

0

Steden waar een topuniversiteit is gevestigd, zien waarschijnlijk ook een premie van 58% in de kapitaalwaarde van hun kantorenvoorraad, zegt Savills.

In een analyse die is uitgevoerd voor Impacts, haar wereldwijde onderzoeksprogramma, heeft de internationale vastgoedadviseur ontdekt dat de kapitaalwaarde van kantoren in belangrijke wereldsteden met een QS Top 200 universiteit gemiddeld US$672 per sq ft (circa € 6.584,76 per vierkante meter) bedraagt, 58% hoger dan de US$425 per sq ft (circa €4.160,63 per vierkante meter) van steden zonder universiteit. De verdeling van steden met hogere kapitaalwaarden is sterk scheefgetrokken naar die steden waar zich ook top universiteiten bevinden, aldus Savills.

“Hoewel correlatie niet altijd een oorzakelijk verband aantoont, is het feit dat de overgrote meerderheid van ’s werelds meest waardevolle kantoormarkten zich bevinden in steden waar zich ook de beste onderwijsinstellingen bevinden geen toeval”, zegt Steve Lang, hoofd life science research bij Savills. “Bedrijven willen in de buurt zijn van het beste talent, en veel van dat talent komt van deze onderwijsinstellingen. Daarom is er een inherente en aanzienlijke waarde voor gebruikers om zich in de buurt te vestigen, wat resulteert in concurrentie voor de beste kantoren en laboratoriumruimte, waardoor de waarde van commercieel vastgoed stijgt. Dit veroorzaakt een opwaartse spiraal van het creëren van ecosystemen waar studenten deel van uit willen maken, wat de groei van de universiteit en haar prestaties op de ranglijsten verder ondersteunt en leidt tot meer eersteklas commerciële ruimte.”

Paul Tostevin, directeur van Savills World Research, voegt hieraan toe: “Bedrijven die op zoek zijn naar toptalent moeten een evenwichtsoefening uitvoeren. De kosten voor het aannemen en behouden van de beste afgestudeerden krijgen een andere tint als je je wilt vestigen in San Francisco, Silicon Valley of Boston – waar het gemiddelde salaris van een wetenschapper ruim boven de $100.000 ligt – in plaats van in Bengaluru, waar het minder dan $10.000 is. Natuurlijk zullen de meest gevraagde individuen naar steden trekken met goed presterende bedrijven en prestigieuze technologieclusters die op hun beurt de kantoorhuren en kapitaalwaarden opdrijven. Dit is goed nieuws voor investeerders, maar een uitdaging voor kleine en groeiende bedrijven die hun kosten moeten minimaliseren.”

Wouter van ’t Grunewold, Market Intelligence analist bij Savills in Nederland: “Amsterdam staat op plek 20 van deze ranglijst van Savills World Research. Met de UvA en de VU beschikt Amsterdam dan ook over maar liefst twee top 200 universiteiten. Op lokale schaal zie je geen waardeverhogend effect van de plek van de universiteit op de top-universiteiten ranglijst. Zo staan de universiteiten van Utrecht, Groningen en Rotterdam hoger op de ranglijst dan de universiteiten van Amsterdam. Echter liggen de waarden van kantoren niet hoger. Wel zien we een verschil in de kantorenmarkten van steden met een top universiteit, en die zonder universiteit. Ook in Nederland is de aanwezigheid van talent uit universiteiten een belangrijke driver voor gebruikers in de kantorenmarkt en bioscience/lifescience parken.”

Figuur: Waarde kantoren in grote steden met en zonder top 200 universiteiten.

Bron: Savills Research met behulp van QS en MSCI Global Intel Digest: Vastgoedindex

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?