Savills Industrial Market Indicator rangschikt de Top 15 bedrijventerreinen in Nederland

0

Savills heeft haar nieuwste onderzoeksrapport onthuld, dat licht werpt op de vaak over het hoofd geziene kansen in de complexe wereld van industrieel vastgoed in Nederland. Het rapport belicht het onbenutte potentieel van de traditionele industriële sector, te onderscheiden van logistiek vastgoed, dat de aandacht van investeerders heeft getrokken vanwege de sterke fundamenten.

In de afgelopen jaren heeft logistiek vastgoed de belangstelling van beleggers gedomineerd en is het in 2022 de grootste beleggingscategorie geworden. Savills’ benadrukt echter de aantrekkelijkheid van de traditionele industriële vastgoedsector, die nog beperkt op de radar staat van investeerders. De sector omvat zwaar industrieel en licht industrieel vastgoed, waarbij licht industrieel is opgesplitst in enkelvoudige en meervoudige verhuurde gebouwen. De industriële vastgoedmarkt in Nederland beslaat ongeveer 160 miljoen vierkante meter vloeroppervlak, exclusief logistieke gebouwen.

Het rapport onthult dat de investeringsvolumes voor industrieel vastgoed in 2022 een recordhoogte bereikten doordat beleggers de sterke fundamenten en gunstige prijsstelling van de sector erkenden. Het industriële segment levert consistent solide prestaties en heeft een aanzienlijk rendementsverschil ten opzichte van andere sectoren. Beleggers voelen zich steeds meer aangetrokken tot het potentieel ervan, omdat het een betrouwbare beleggingsoptie biedt in het licht van stijgende schuldkosten.

Opvallend is dat de leegstand van Nederlands industrieel vastgoed van 1,9%, aanzienlijk lager ligt dan die van kantoren, winkels en logistiek. Dit kan worden toegeschreven aan het feit dat het merendeel van het industrieel vastgoed in eigendom is van middelgrote bedrijven met langdurige regionale banden. Maar ook de sterke prestaties van de Nederlandse industriële sector de afgelopen jaren, in combinatie met de schaarste aan grond voor nieuwe ontwikkelingen, draagt bij aan deze lage leegstand. Naar verwachting zal de ruimtelijke concurrentiestrijd met woonfunctiesen milieuoverwegingen nieuwe industriële ontwikkelingen beperken, waardoor het belang van bestaande bedrijventerreinen verder toeneemt.

Om investeerders te helpen bij het evalueren van locaties voor industrieel vastgoed, heeft Savills de Savills Industrial Market Indicator ontwikkeld, die Nederlandse bedrijventerreinen rangschikt op basis van verschillende dimensies, waaronder marktdynamiek, kwaliteit van de voorraad, ruimtelijke kenmerken en relevante lokale economische factoren. Afrika- en Amerikahaven in Amsterdam kwam van alle bedrijventerreinen met een vooraad van minimaal 100.000 m² als beste uit de bus, met name de gunstige ligging bij de hoofdstad leidt tot hoge scores op factoren als lokale economie en vastgoedmarkt. Puur op kwaliteit van de gebouwde voorraad viel de score juist lager uit dan nummer 2 en 3 (Nieuw-Vennep Zuid en Forepark). Het rapport benadrukt dat bedrijventerreinen met een minder goede voorraad nog steeds een groot potentieel kunnen bieden en dringt er bij investeerders op aan om meerdere dimensies in overweging te nemen bij het beoordelen van kansen binnen de sector.

Ondanks de aantrekkelijke fundamenten en marktdynamiek heeft Nederlands industrieel vastgoed relatief lagere investeringsvolumes in vergelijking met andere beleggingscategorieën. De marktinformatie van Savills toont aan dat de sector relatief onbekend blijft voor veel beleggers, wat de noodzaak benadrukt van een grondige analyse van de dynamiek van de sector en de belangrijkste bepalende variabelen om het ware potentieel te ontdekken.

“We zijn verheugd om ons nieuwste onderzoeksrapport te presenteren, dat het onaangeboorde potentieel van Nederlands industrieel vastgoed belicht,” zegt Niek Poppelaars, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland. ” De Savills Industrial Market Indicator is een tool die investeerders helpt bij het identificeren van de beste kansen en locaties in de Nederlandse industriële vastgoedmarkt. Onze diepgaande analyse biedt beleggers een unieke kans om dit vaak over het hoofd geziene segment te verkennen en te profiteren van de sterke fundamenten en gunstige prijsstelling.”

Lees het rapport hier.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?