Logistieke huurgroei houdt aan in Nederland, ondanks daling opname

0

De logistieke sector is niet immuun voor macro-economische tegenwind, zo blijkt uit de laatste Logistics & Industrial Market Update van Savills in Nederland. De opnamecijfers daalden met 58% j-o-j in Nederland in Q1 2023 als gevolg van de vertragende economie, en de totale opname van logistieke ruimte van 455.000 m² lag ruim onder het gemiddelde van de afgelopen 8 jaar.

De daling is niet alleen te wijten aan minder gunstige economische omstandigheden. De daling van de opname kan ook worden gezien als het gevolg van een gebrek aan beschikbare ruimte, en niet alleen als het effect van een afnemende vraag. Aan het begin van het tweede kwartaal van 2023 bedraagt de leegstand van logistieke ruimte in Nederland slechts 3%, wat slechts 40 basispunten boven het laagterecord van de zomer van 2022 ligt. In sommige logistieke hotpots in Noord-Brabant zoals Roosendaal en Eindhoven is de leegstand onder de 1% gedaald. Deze situatie zal op korte termijn niet veranderen, aangezien de beschikbaarheid van grond voor logistieke ontwikkelingen in Nederland beperkt is en de concurrentie voor beschikbare grond vanuit andere sectoren hevig is.

De schaarste aan logistieke ruimte heeft de afgelopen jaren bijgedragen aan de huurgroei, die in het eerste kwartaal van 2023 aanhield. In logistieke hotspots als Rotterdam (+15.2%) en Eindhoven (+10.7%) stegen de tophuren ten opzichte van het vorige kwartaal.

Niek Poppelaars, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland, zegt: “Een belangrijke extra drijfveer voor tophuren zijn echter de stijgende bouwkosten voor nieuwe ontwikkelingen. Tophuren verwijzen gewoonlijk naar nieuwe ontwikkelingen van hoge kwaliteit, waarvoor doorgaans een huurpremie wordt gevraagd. Een toenemend aantal gebruikers zal als gevolg van de stijgende huurprijzen naar andere locaties uitwijken, wat de trend naar een steeds meer verspreid logistiek landschap versnelt en de zichtbaarheid van nieuwe logistieke ontwikkelingen bij het grote publiek vergroot.”

Prime rent per logistieke hotspot, 2018 – 2023YTD

Douglas van Oers, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland, zegt: “Logistiek herprijst zich sneller dan andere sectoren, wat tot uiting komt in kelderende investeringsvolumes. Het beleggingsvolume van logistiek vastgoed bedroeg 550 miljoen euro in het eerste kwartaal, relatief stabiel ten opzichte van de tweede helft van 2022. Ten opzichte het eerste kwartaal van vorig jaar zijn de volumes echter met tweederde gedaald. De sterke fundamenten voor gebruikers houden investeerders echter aangetrokken tot de logistieke sector en we verwachten een stijging van het investeringsvolume voor de tweede helft van het jaar.”

Lees het volledige rapport hier: https://insight.savills.nl/logistics-market-update-spring-2023/

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?