Savills: Een kantoor moet niet “over-designed” zijn, houd ruimte voor ontwikkeling

0

Hoe ziet het ideale kantoor eruit? Veel vastgoedinvesteerders en operators zijn op zoek naar het antwoord op die vraag, en houden graag vast aan het perfecte kantoor als ze het eenmaal gevonden hebben. Maar het is juist belangrijk om flexibel te blijven, zegt Raquel Machado, Senior Associate bij M Moser, in de podcast No Stone Unturned van vastgoedadviseur Savills. Niet ‘over-designen’, maar de mensen erbij betrekken en ruimte houden voor ontwikkeling.

M Moser test kantoorruimtes uit, in wat zij noemen, een Living Lab. Het nieuwste Living Lab is net geopend in een grachtenpand in Amsterdam. ‘Er is een hoop te testen’, zegt Machado. De ruimte wordt getest door het personeel van M Moser dat er werkt, en dat nadrukkelijk betrokken wordt bij de plannen. ‘We hebben in het hele team besproken hoe we het optimaal kunnen inrichten. Maar we ‘over-designen’ en ‘over-denken’ het niet.’

Machado vervolgt: ‘We houden ruimte voor groei en ontwikkeling. We weten bijvoorbeeld niet of we veel vergaderruimtes nodig hebben of weinig. Dus we beginnen met één, en we zien wel hoe dat gaat. Dan kunnen we daarna bedenken of we er meer of minder nodig hebben.’ Meubels zijn gehuurd of tweedehands, zodat de inrichting makkelijk weer te veranderen is.

Het belangrijkste is dat je bij het ontwerpen van een kantoor redeneert vanuit de mensen die het gaan gebruiken, zegt Machado. ‘Zij zijn de hart en ziel van de organisatie. Je wil talent aantrekken en vasthouden, dus kijk naar wat ze nodig hebben in een kantoorruimte. Hoe kun je ervoor zorgen dat de ruimte zo is dat ze het beste uit zichzelf halen?’ Dat betekent ook dat je het samen met de mensen doet. ‘Je start met een visie: waar wil je naartoe? Daar moet je iedereen bij betrekken, van stagiair tot directeur. Zij kunnen aangeven hoe je daar uitkomt, en hoe het bij iedereen aansluit.’

Naar kantoor voor focus
Ondertussen is door corona de functie van het kantoor veranderd. Voorheen ging iedereen elke dag naar kantoor, vijf dagen per week. Dat was terug te zien in de lay out, zegt Machado. ‘Veel open ruimtes en veel bureaus, want iedereen was er elke dag. Nu is er ruimte om het anders in te richten, en moet je je afvragen waarom mensen nog naar kantoor komen.’

Tegen het eind van de coronapandemie was de verwachting dat mensen vooral nog naar kantoor willen komen voor de sociale factor, het ontmoeten van collega’s en samenwerken. Maar dat idee begint te veranderen, ziet Machado. ‘Natuurlijk wil je even koffie drinken, wil je collega’s ontmoeten, maar eigenlijk ga je voor focus. Als het kantoor goed ontworpen is, zijn de omstandigheden daar voor focus beter dan thuis. Dat kan in afgesloten hokjes, maar ook in een bibliotheek-setting.’

Daarnaast zijn mensen meer over hun werk-privé balans gaan nadenken door corona. ‘Dat is iets dat blijft. Voor nieuwe generaties is dat de norm. Die begrijpen niet wat het is om vijf dagen per week naar kantoor te gaan, aan hetzelfde bureau.’

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?