Savills: Actuele trends in de Nederlandse technologiesector en de gevolgen voor de kantorenmarkt van de vijf grootste steden van het land (G5)

0

Deze blog is geschreven door Wouter van ’t Grunewold, Market Intelligence analist bij Savills in Nederland.

De tech sector heeft een prominente plaats in de economie en vastgoedmarkt van Nederland. De afgelopen jaren heeft de sector een enorme expansie doorgemaakt. Als gevolg daarvan heeft de kantooropname door de techbedrijven in de grootste vijf steden de afgelopen jaren een piek bereikt. Veel Nederlandse technologiebedrijven herzien nu hun kantoorbehoeften omdat zij de groeiverwachtingen verlagen. Kostenbesparingen hebben geleid tot een grotere beschikbaarheid van onderverhuurde ruimte in traditionele technologiemarkten zoals Amsterdam.

De opname in de technologiesector in de G5 schommelde de afgelopen jaren tussen 15% en 20% van de totale kantooropname. Amsterdam was tussen 2018 en 2022 verantwoordelijk voor 80% van de kantooropname in de technologiesector van alle G5-steden. Deze expansie is deels gevoed door buitenlandse Venture Capital (VC) investeringen en ondersteund door het expansieve monetaire beleid van de centrale banken. Nu het beleid strakker wordt, is de beschikbaarheid van kapitaal teruggekeerd naar een “normaal” niveau. Buitenlandse durfkapitaalinvesteerders keren zich af van de Nederlandse markt, met een daling van 81% van de buitenlandse activiteiten in het vierde kwartaal van 2022 ten opzichte van het hoogste niveau in 2021.

Als gevolg herzien veel technologiebedrijven hun bedrijfsmodel en passen ze de groeiprognoses dienovereenkomstig aan. Ontslagen komen steeds vaker voor, terwijl verschillende bedrijven overtollige kantoorruimte via onderhuur weer aan de markt aanbieden.

Ondanks de neergang heeft de Nederlandse technologiesector nog steeds een levendige toekomst. Bedrijven met gezonde bedrijfs- en groeimodellen zullen sterke spelers blijven in de Nederlandse economie en de Nederlandse vastgoedmarkt. Segmenten als softwareontwikkeling en hightech productie doen het nog steeds buitengewoon goed.

Savills verwacht daarom dat een meer bescheiden vraag vanuit de Nederlandse techsector niet zal leiden tot een grote verstoring van de Nederlandse kantorenmarkt. Veel Nederlandse techbedrijven zitten in hoogwaardige gebouwen, waar vraag en aanbod extreem krap zijn. Wij verwachten geen grote toename van de kantoorleegstand als met risicokapitaal gefinancierde techbedrijven inkrimpen, omdat er vanuit andere bedrijfssectoren veel vraag is naar hoogwaardige kantoorruimte.

Niettemin zijn sommige Nederlandse technologiebedrijven hun behoefte aan kantoorruimte aan het herevalueren in reactie op lagere groeiverwachtingen. Als gevolg daarvan kiezen technologiebedrijven die rigoureuze kostenbesparende maatregelen moeten doorvoeren om overeind te blijven, ervoor om overtollige kantoorruimte weer op de markt aan te bieden in de vorm van onderhuur. Savills schat dat ongeveer 20.000 vierkante meter kantoorruimte beschikbaar is voor onderhuur in Groot Amsterdam. Dit is ruwweg 4,2% van het totale kantooraanbod in de regio. Opvallend is dat ongeveer 65% van de ruimte die voor onderhuur wordt aangeboden momenteel wordt gehuurd door technologiebedrijven, waarbij een groot deel van deze kantoorruimte is gelegen in het Amsterdamse stadscentrum of op de Amsterdamse Zuidas.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?