Funda Index eerste kwartaal 2023 | Koopvertrouwen laat voor tweede kwartaal op rij groei zien

0

Positief voornemen van kopers en verkopers duidt op meer beweging in woningmarkt.

• Stijging koopvertrouwen wordt nu ook bevestigd door positieve koopintentie en positief koopgedrag
• Starters weer actiever op zoek naar koopwoning
• Passende woning blijft knelpunt in vraag en aanbod

De stijging van het koopvertrouwen zette in het eerste kwartaal van 2023 door en kwam bijna zeven procentpunt hoger uit dan in het voorgaande kwartaal. In tegenstelling tot eerdere kwartalen leidde dit in de eerste drie maanden van dit jaar ook tot een toename in de koopintentie en het koopgedrag.

Joost Dop, CEO Funda: “Inmiddels publiceren we ruim drie jaar de funda Index en keer op keer wordt bevestigd hoe uniek en waardevol de inzichten zijn die wij als woonplatform bieden. Niet alleen om trends te signaleren, maar ook om op basis van gedrag en intentie verschuivingen in de woningmarkt te duiden. De ontwikkelingen in de woningmarkt kunnen dienen als een nuttige indicator voor de algemene gezondheid van de economie.

In het eerste kwartaal van 2023 is er een duidelijke toename in het vertrouwen van kopers, waarbij ook het voornemen om te kopen een stijgende lijn laat zien.
En ondanks dat we aan de verkoopkant een stijgend voornemen zien om tot actie over te gaan, lijkt de daling van vertrouwen licht door te zetten. Consumenten verwachten dat de toekomstige woningmarkt minder gunstig zal zijn voor verkoop door een verdere afname van de huizenprijzen. Zoals NVM over het eerste kwartaal 2023 al signaleerde, spelen verkopers hierop in door hun woning met een reële vraagprijs in de markt te zetten.

Wat verder opvalt is dat het vinden van een woning die aan alle primaire wensen voldoet steeds lastiger is. Bij nadere analyse blijkt dit niet altijd om een mismatch in prijs te gaan, maar vaker om de behoefte aan een ander soort woning, bijvoorbeeld een kleinere of levensloopbestendige woning.

Ondanks de aanhoudende grote schaarste aan woningen en een stijgende rente zijn toekomstige kopers positiever gestemd. Hierbij speelt naast de dalende huizenprijzen onder andere het groeiende vertrouwen op een groter woningaanbod in de toekomst een rol.”

Concurrentiepositie
Na een daling in geheel 2022 in de concurrentie, die gemeten wordt aan de hand van het aantal gemiddelde contactmomenten met makelaars per woning via funda, wordt dit kwartaal een stijging waargenomen. Het gemiddelde aantal aanvragen voor informatie en bezichtigingen nam toe van 9 in het voorgaande kwartaal naar 11 in het eerste kwartaal van 2023.

Starter ziet weer kansen
Na een relatief korte dip in de activiteit van de starter in de woningmarkt zien we het vertrouwen van deze groep door de dalende huizenprijzen weer toenemen. Midden vorig jaar was duidelijk een afname te zien van starters die in de markt waren voor een koopwoning. Na een afname in de afgelopen twee kwartalen, is de activiteit van de starter weer op het niveau van het tweede kwartaal 2022.

Vooruitzichten
Voor de komende maanden verwachten respondenten dat de woningmarkt aantrekkelijker wordt voor kopers. De groep die verwacht dat de markt over zes maanden gunstig is om te kopen, is in het eerste kwartaal van dit jaar uitgekomen op 33%, versus het huidige koopvertrouwen van 20%. Aan de verkoopkant is het vertrouwen over zes maanden een stuk lager. Het huidige verkoopvertrouwen ligt op 40%, slechts 25% van de respondenten denkt dat het over zes maanden een goede tijd is om te verkopen.

Belangrijkste indicaties per index
Vertrouwen: Het vertrouwen dat de huidige markt gunstig is voor kopers stijgt met 6,9 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal en met 31 procentpunt ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Het vertrouwen dat de woningmarkt over zes maanden gunstiger is voor kopers neemt eveneens toe.

Het vertrouwen dat de huidige markt gunstig is voor verkoop daalt met 2,6 procentpunt ten opzichte van vorige kwartaal en met 28,1 procentpunt ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar.

Intentie: De intentie om binnen nu en drie maanden een huis te kopen ligt 9,5 procentpunt hoger dan vorig kwartaal en 1,7 procentpunt hoger dan het eerste kwartaal vorig jaar. De intentie om binnen nu en drie maanden een huis te verkopen neemt met 3,6 procentpunt toe ten opzichte van vorig kwartaal en ligt 13,2 procentpunt hoger dan in het eerste kwartaal van 2022.

Gedrag: Het aantal contactaanvragen via funda met de makelaar door consumenten ligt het eerste kwartaal 7,8 procentpunt hoger dan vorig kwartaal en 22,4 procentpunt lager ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022.

Over funda
Funda is niet meer weg te denken van de Nederlandse woningmarkt. Iedere dag brengen we vraag en aanbod van woningen bij elkaar. Daarmee is funda hét platform voor iedereen die op zoek is naar een volgend thuis. We blijven ons platform continu optimaliseren om zowel consumenten als makelaars nóg beter te bedienen. Maar ook met producten, diensten en informatie waarmee we onze bezoekers verder helpen tijdens hun zoektocht naar, en verkoop van, een woning. Sinds de lancering van funda in business (2005) zijn we er ook voor ondernemers die een ruimte zoeken om zakelijke dromen te realiseren. Dit doen we met het meest complete aanbod van (zakelijk) onroerend goed van Nederland.

Over de funda Index
De funda Index is gebaseerd op onze unieke datasets. Dit geeft ons actueel inzicht in zowel vraag als aanbod op de Nederlandse woningmarkt. Hiervoor voeren we onder meer gedragsanalyses en maandelijks onderzoek uit onder de bezoekers van het grootste huizenplatform van Nederland (vierde kwartaal N=1877). De index toont daarmee verschuivingen in het vertrouwen, de actuele koop- en verkoopintentie én het consumentengedrag. Vervolgens zetten we dit af tegen maatschappelijke, politieke en economische ontwikkelingen. Zo duidt de funda Index de stand van wonend Nederland. De funda Index is te volgen op  funda.nl/funda-index.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?