Savills: Focus bij woningbouw moet meer op seniorenwoningen

0

Het is een ambitieus plan van minister De Jonge van Volkshuisvesting: tot 2030 moeten er 900.000 woningen bijgebouwd worden in Nederland. 290.000 daarvan -bijna een derde- moet geschikt zijn voor senioren. Toch gaat het in discussies vaak over het kleinere aantal woningen dat gebouwd moet worden voor het middenhuursegment. Tijd om meer aandacht te hebben voor die ouderenwoningen, vindt Wim Wensing, Chief Investment Officer bij Amvest. Want daarmee sla je twee vliegen in één klap.

‘Wat we willen is doorstroming’, zegt Wensing. ‘Zodat ouderen hun grote huis kunnen verlaten en naar een appartement in het centrum van een stad kunnen. Daar zitten ze dichtbij voorzieningen.’ Op die manier komen er gezinswoningen vrij, waardoor er weer wat lucht komt op de woningmarkt. ‘We moeten meer focus hebben op die 290.000 seniorenwoningen die gebouwd moeten worden. Want de opgave voor woningen in het middensegment zijn er maar 50.000.’

Toch snapt Wensing wel dat het vaak over dat middenhuursegment gaat. ‘Agenten of leraren kunnen nu geen goed huis in de stad vinden, daar moeten we in investeren. Maar je kan ook zeggen: de huizen zijn er wel, maar ze hebben de verkeerde eigenaren. Ouderen die wel willen verhuizen, maar niet kunnen. Er is nu geen alternatief voor ze. Daarom moeten er meer appartementen voor senioren komen.’

Levensloopbestendige woningen
Daarnaast moeten nog eens een half miljoen woningen levensloopbestendig worden gemaakt, aldus Wensing. Dat zijn woningen die zo aangepast zijn, dat je er makkelijk oud in kan worden. ‘Er zijn geen trappen naar het huis toe, en geen trappen in het huis. Er zijn bredere hallen, zodat je makkelijk kan draaien met een rollator of een rolstoel. Maar ook huizen met extra service voor mensen die lichte zorg nodig hebben.’

Kortom, er zijn de komende jaren nog heel wat seniorenwoningen nodig. ‘Mensen worden ouder en leven langer. De groep wordt dus steeds groter. Tijd om de focus te verleggen’, concludeert Wensing.

Luister hier naar de podcast aflevering van Savills No Stone Unturned over seniorenhuisvesting.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?