Pararius: Huurprijs stijgt in grote steden door schaarser huuraanbod

0

Grote zorgen over maatschappelijke gevolgen kabinetsplannen huurmarkt.

In de vijf grootste steden is de gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector in het eerste kwartaal van 2023 gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, meldt woningplatform Pararius. Onder vastgoedexperts neemt de bezorgdheid over de kabinetsplannen voor de huurmarkt en de reeds zichtbare effecten toe. Huurders reageren en masse op vrijgekomen huurwoningen terwijl het totale huuraanbod afneemt.

Huurprijzen grote steden wederom gestegen
In de vijf grootste steden van Nederland – Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht – steeg de gemiddelde huurprijs van vrije sector huurwoningen. Huurwoningen in Den Haag stegen in het eerste kwartaal van 2023 met 6,4 procent ten opzichte van vorig jaar. Nieuwe huurders betaalden € 18,19 per vierkante meter per maand.

Ook in Amsterdam stegen de prijzen. Nieuwe huurders betaalden 5,8 procent meer voor een woning in de vrije sector, wat neerkomt op € 25,68 per vierkante meter per maand. In Rotterdam, waar vrije sector huurwoningen 4,8 procent duurder werden ten opzichte van een jaar geleden, betaalden nieuwe huurders € 17,91 per vierkante meter per maand. In Eindhoven steeg de vierkantemeterprijs naar € 17,28 per vierkante meter per maand, wat 2,3 procent meer is dan een jaar geleden. Utrecht kende procentueel gezien een prijsstijging van 1,4 procent ten opzichte van vorig jaar. Een huurwoning in de vrije sector kostte € 19,83 per vierkante meter per maand.

Middelgrote steden
Naast de macrocijfers rapporteert Pararius op lokaal niveau over de huurprijsontwikkelingen in plaatsen waar in een kwartaal meer dan 30 vrije sector huurwoningen werden aangeboden. In bijna 75 procent van meer dan 70 plaatsen stegen in het eerste kwartaal van 2023 de huurprijzen in de vrije sector. In sommige steden, waaronder Almelo (+15%), Amersfoort (+11,1%), Diemen (+19,5%) en Gouda (+17,4%), steeg de vierkantemeterprijs met meer dan tien procent.
Slechts op enkele plaatsen daalden de vrije sector huurprijzen. Onder andere in Delft (-3%), Groningen (-0,8%), Hilversum (-2,1%), Lelystad (-1,9%), Nijmegen (-1,2%), Zaandam (-3,6%) en Zwolle (-2%).

Wetsvoorstel betaalbare huur
Dat de vierkantemeterprijzen in grote en veel middelgrote steden in het eerste kwartaal van 2023 zijn gestegen, ligt volgens Jasper de Groot – directeur van Pararius – in lijn der verwachting wanneer je kijkt naar de opeenstapeling van belastinghervorming en regels waarmee verhuurders zich geconfronteerd zien met daarbovenop nu weer de volgende kabinetsplannen voor de verregaande regulering van de huurmarkt.

Op 27 februari 2023 heeft minister De Jonge het Wetsvoorstel Betaalbare Huur gepubliceerd (1), waarmee een groot deel van de vrije huursector gereguleerd zal worden. Woningen die volgens het woningwaarderingsstelsel minder dan 187 punten worden toegekend, krijgen een vaste huurprijs. Als gevolg van deze maatregelen zullen volgens de berekeningen van CBRE 327.500 vrije sector huurwoningen terugvallen naar het sociale huursegment (2). Dit omvat de helft van het totale aantal vrije sector woningen (3).

Deze plannen leiden ertoe dat in grote steden steeds meer verhuurders afstand doen van hun woningen. ‘’Vervolgens komen deze woningen terug op de markt voor de hogere inkomens waardoor de middeninkomens wederom buiten spel blijven,” aldus de Groot.

Beleggers zijn juist hard nodig
Pararius verneemt van makelaars uit alle hoeken van het land, maar vooral vanuit de Randstad, dat steeds meer particuliere beleggers afstand doen van hun woningen uit voorzorg. Ook uit cijfers van het Kadaster, die op verzoek van de Volkskrant werden verzameld, blijkt dat een groeiend deel van de verkochte woningen in grote steden afkomstig is van de particuliere huurmarkt (4).

Volgens De Groot is het onbegrijpelijk dat het wetsvoorstel zich richt op het kleinste segment (huren hoger dan € 1.000,- per maand), wat slechts 3% van de totale woningvoorraad beslaat. ‘’Het middel is erger dan de kwaal. Op deze manier worden er, volledig ten koste van woningen in de vrije sector, op cosmetische wijze sociale huurwoningen aan de woningvoorraad toegevoegd. Het aantal beschikbare vrije sector huurwoningen neemt op deze manier juist drastisch af. Terwijl de vraag naar huurwoningen onverminderd hoog blijft. Dit leidt ertoe dat makelaars worden overspoeld met aanvragen van huurders en de woningmarkt meer en meer uit balans raakt. Er zijn altijd mensen die niet kunnen óf willen kopen, en ook niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Deze groep woningzoekenden is toegewezen op het zeer geringe vrije sector aanbod.”

Landelijk
De huurprijs van kale huurwoningen in de vrije sector steeg in het eerste kwartaal van 2023 met 2,5 procent. Nieuwe huurders betaalden gemiddeld € 14,66 per vierkante meter per maand. De vierkantemeterprijs van gemeubileerde woningen steeg ook; nieuwe huurders betaalden 1,3 procent meer dan een jaar geleden (€20,07). Gestoffeerde woningen daalden in prijs, wat voor nieuwe huurders betekende dat zij per vierkante meter 4,2 procent minder betaalden dan een jaar geleden (€15,98).

1 Rijksoverheid, Wetsvoorstel Betaalbare Huur
2 CRBRE, Impactanalyse regulering middenhuur
3 Rijksoverheid, WoonOnderzoek Nederland 2021
4 Volkskrant, Particuliere beleggers zetten huurwoningen in de verkoop, uit angst voor huurbeperking

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?