Colliers: Handhaving label C-verplichting komt op gang. De verduurzaming van kantoren ook?

0

Het jaar 2023 is nu ruimschoots onderweg en daarmee ook de label C-verplichting voor kantoren. Dat veel kantoren deze deadline niet gingen halen was al bekend. Uit eerder onderzoek van Colliers bleek dat bijna de helft van de kantoorvoorraad er nog niet klaar voor was. Een deel van de kantooreigenaren hield geen rekening met strenge handhaving, wat leidde tot uitstel van het verduurzamen van hun kantoor of het simpelweg uitstellen van het aanvragen van een energielabel.

Inmiddels blijkt dat deze houding tot problemen kan leiden. Zo kondigde de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, waar ook Amsterdam onder valt, recent aan dat zij gaat starten met handhaven. Als eigenaren er niet in slagen om binnen 12 weken hun kantoor naar minimaal label C te verduurzamen of om met een gedegen plan te komen, kan er een last onder dwangsom worden opgelegd. Ook in andere gebieden hebben eigenaren al een brief op de mat gekregen van de Omgevingsdienst, waarbij verwacht mag worden dat er meer zullen gaan volgen.

Wat is de huidige stand van zaken wat betreft de verduurzaming van kantoren?

Download het rapport.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?