Problemen in de Nederlandse tech-sector zullen niet leiden tot een grote verstoring op de Nederlandse kantorenmarkt, aldus Savills

0

Vastgoedadviseur Savills’ nieuwe marktrapport ‘Wins & Losses in the Tech Sector’ concludeert dat de recente matiging van de groei van de Nederlandse technologiesector niet zal leiden tot verstoring van de kantorenmarkt. Het rapport onderzoekt de huidige trends in de Nederlandse technologiesector, waaronder de afnemende beschikbaarheid van durfkapitaal (VC) en de gevolgen daarvan voor de kantorenmarkt van de vijf grootste steden van het land (G5).

De recente daling van de patentregistraties van bedrijven, afnemende buitenlandse VC-investeringen en toenemende ontslagen kunnen wijzen op toekomstige uitdagingen voor de Nederlandse technologiesector. Hoewel deze cijfers aangeven dat het innovatieve karakter van de Nederlandse economie onder druk staat, staat de werkloosheid in de techsector op een laagterecord met meer dan 35.000 onvervulde vacatures.

Savills verwacht daarom een aanpassing in de werkgelegenheidspatronen in de komende 12 maanden nu de technologiesector terugkeert naar een ‘normale’ groei. Hierdoor verwachten we duidelijke “Winnaars” die in staat zijn gebleken om een duurzaam bedrijfsmodel op te bouwen en “Verliezers” die buitensporige kapitaalinjecties en snelle en onhoudbare groeiprognoses hebben gehad.

Wouter van ’t Grunewold, Market Intelligence analist bij Savills in Nederland, licht toe: “Ondanks de huidige terugval in investeringsactiviteit is de Nederlandse technologiesector robuust. Door de inflatie- en renteschokken van de afgelopen 12 maanden is de activiteit na een periode van enorme groei weer terug op het langetermijntrendniveau.”

De snelle groei en krimp van de technologiesector wordt weerspiegeld in de opname van kantoren in 2018 – 2022 in de G5. De opname steeg van 13% in 2018 tot een piek van 19% in 2021, alvorens te dalen tot 17% in 2022. Amsterdam en Eindhoven worden beschouwd als de “Tech Cities” van Nederland. Amsterdam is vooral door haar omvang goed voor ongeveer 80% van de kantooropname door de technologiesector in 2018-2022. Eindhoven daarentegen kent een stabiele opname door een select aantal techbedrijven, met ongeveer 50% van alle opname in de techsector door ASML, Philips en Itility in 2018 – 2022.

Savills verwacht duidelijke ‘Winnaars’ en ‘Verliezers’ in de technologiesector, maar een beperkte impact op de vraag naar hoogwaardig vastgoed. Techbedrijven hebben de neiging om gewilde, hoogwaardige, toegankelijke en duurzame kantoorgebouwen te huren die ook zeer in trek zijn bij niet-techbedrijven, omdat techbedrijven doorgaans over meer financiële middelen beschikken.

Eenendertig procent van de kantoren die in 2022 door techbedrijven werden gehuurd, had een BREEAM ‘Zeer Goed’ of betere certificering, vergeleken met slechts 14% van de kantoren die in 2022 door niet-techbedrijven werden gehuurd. Bovendien was 62% van de opname door techbedrijven tussen 2018 en 2022 in het centrum van Rotterdam en de Kop van Zuid. In Amsterdam was 43% van de tech-opname in de belangrijkste locaties van Amsterdam Centrum en Zuidas. Gemiddeld betaalden techbedrijven in 2022 22% meer voor kantoorruimte dan niet-techbedrijven, vanwege de hoogwaardige aard van de gehuurde gebouwen.

Ellen Waals, Head of Agency bij Savills in Nederland, zegt: “Savills voorziet geen directe problemen voor vastgoedeigenaren door de afnemende opname door techbedrijven. Een groot deel van de techbedrijven huurt eersteklas A-panden in de kerngebieden waar de verhouding tussen vraag en aanbod extreem krap is. Ook (niet-technologische) bedrijven proberen zich in deze gebouwen te vestigen omdat zij nieuwe manieren van werken ondersteunen. Als de opname door techbedrijven afneemt, zullen andere sectoren de leegstaande ruimte naar verwachting snel opvullen.”

Lees hier het volledige rapport.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?