CORUM slaat twee keer toe in de Benelux met aankopen hoofdkantoor APG en hoofdkantoor RTL Belgium

0

Europese vastgoedbeheerder CORUM heeft opnieuw toegeslagen op de Nederlandse en Belgische markt door twee aankopen te doen voor een totaalbedrag van circa 83 miljoen euro.

Aangezien er op dit moment een ‘window of opportunity’ is voor de aankoop van vastgoedactiva, “waarvan we niet weten hoe lang deze nog aanhoudt”, is CORUM van plan zeer aanwezig te zijn op de investeringsmarkt, aldus CORUM Head of Real Estate Philippe Cervesi.

Met zijn jongste vastgoedfonds CORUM Eurion nam de vastgoedbeheerder het hoofdkantoor van pensioenuitvoeringsorganisatie APG in Heerlen over van Stichting Pensioenfonds ABP. Het kantoorpand van circa 42.000 m² heeft een triple net lease van meer dan 16 jaar. De totale investering van circa 50 miljoen euro (inclusief alle kosten) biedt CORUM een netto aanvangsrendement van 6,4%.

“Het APG kantoorgebouw past perfect bij het profiel van CORUM Eurion, aangezien het huurcontract voor een zeer lange termijn is, met een solide huurder. APG is een van de grootste pensioenuitvoerders ter wereld”, licht Philippe Cervesi toe. “Bovendien is de huurder onlangs gestart met de renovatie van enkele verdiepingen, een investering van ruim 25 miljoen euro.”

Vastgoedfonds CORUM Origin breidt portefeuille uit met RTL Belgium
In België heeft de vastgoedbeheerder, met zijn vastgoedfonds CORUM Origin, het hoofdkantoor van RTL Belgium in Brussel aangekocht. Het gebouw, genaamd ‘The Georgin’, telt circa 19.000 m2 en bestaat uit onder meer kantoorruimtes en volwaardige radio- en televisiestudio’s.

De acquisitie kende een totale investering van circa 33 miljoen euro (inclusief alle kosten) en noteert een netto aanvangsrendement van ruim 8,3%, die na de verwachte indexering later deze maand waarschijnlijk naar de 9% zal klimmen.

Philippe Cervesi: “Wij denken dat RTL een zeer solide trouwe huurder zal zijn, temeer omdat het enorm heeft geïnvesteerd in de installatie van zijn eigen studio’s in het pand. Bovendien ligt het in een snel veranderende omgeving, met een nieuwe infrastructuur voor openbaar vervoer die binnenkort wordt opgeleverd.”

In december sloeg CORUM Origin ook al toe op de Nederlandse en Belgische markt. Een kantoorgebouw in Rotterdam, waar de Nationale Politie in is gevestigd, werd overgenomen en in Brussel werd de grootste aankoop door CORUM ooit gedaan, een kantoorgebouw van de Vlaamse Overheid voor maar liefst 173 miljoen euro.

Goede periode om aan te kopen
Hoewel de afgelopen maanden vooral werd geroepen dat de Europese vastgoedmarkt vastzit en het voor verkopers en kopers moeilijk was om tot overeenstemming te komen, is CORUM van mening dat de marktomstandigheden bijzonder gunstig zijn voor overnames.

“We weten niet hoe lang het nog aanhoudt, maar we willen profiteren van het huidige klimaat om zeer aanwezig te zijn op het gebied van acquisities”, stelt Philippe Cervesi. “De laatste zeven jaar was het een verkopersmarkt en nu zitten we weer in een kopersmarkt, dit moment grijpen we met beide handen aan. Het is een geweldige kans om gebouwen van hoge kwaliteit tegen hogere rendementen opnieuw in onze portefeuille op te nemen.”

CORUM vastgoedbeleggingsfondsen voor particuliere beleggers
Voor particuliere beleggers in Nederland biedt CORUM de vastgoedbeleggingsfondsen CORUM Origin en CORUM XL aan. CORUM Origin, opgericht in 2012, is het vlaggenschip van CORUM. Het fonds investeert in 13 landen in de eurozone en heeft inmiddels 152 gebouwen en 331 huurders in zijn portefeuille. Met een kapitalisatie van meer dan 2.6 miljard euro is het de grootste van de drie fondsen. CORUM XL is opgericht in 2017 en investeert wereldwijd in 12 landen. Het fonds heeft momenteel 70 gebouwen in bezit, met 176 huurders, en is goed voor een kapitalisatie van ruim 1.6 miljard euro. CORUM Eurion wordt in Nederland vooralsnog alleen aangeboden aan institutionele beleggers. (Peildatum: 31 december 2022. Bron: CORUM)

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?