Savills: ‘Met AI kun je miljoenen varianten van een vastgoedontwerp maken’

0

De ontwikkeling van Artificial Intellenge, oftewel AI, gaat de wereld de komende jaren op zijn kop zetten. Ook in de vastgoedsector gaan er dingen veranderen. Zo wordt het mogelijk om het ideale gebouw te ontwerpen, dankzij de miljoenen variatianten die AI kan maken.

Dat zegt Herman Kienhuis, co-founder van Curiosity Venture Capital, een investeerder in tech startups. ‘Je kan niet tien, niet honderd, niet duizend, maar miljoenen variatianten maken als je een nieuw gebouw ontwerpt. En daarna kun je die variatianten filteren met je eigen criteria. Daardoor krijg je dus het ultieme beste ontwerp, gemaakt door een algoritme.’

Ook Maurice van Tilburg, managing director van TechLeap, ziet de vastgoedsector veranderen onder invloed van AI. ‘Met AI kun je voorspellingen doen. Over verkeesstromen, over reisgedrag, over hotspots. Dat is interessant als je vastgoed bouwt. Maar ook het binnenklimaat van panden of het gebruik van energie kunnen met behulp van AI verbeterd worden.’

En dan is er ook nog de waardering van vastgoed. ‘Die gaat veranderen’, zegt Van Tilburg stellig. ‘Je moet nu standaardiseren om te kunnen vergelijken. Maar in de toekomst gaat AI die vergelijking maken.’ Om de waarde te bepalen kijk je niet meer naar transacties in het verleden, maar maak je voorspellingen voor de toekomst. ‘Met een zekere voorzichtigheid, want voorspellingen zijn nooit honderd procent.’

Tech groeit nog sterk
Voor de hele economie is de techsector erg belangrijk. En de rek is er nog niet uit, zegt Van Tilburg. ‘Tot 2030 verwachten we dat die markt groeit met 60 procent van de AEX. Dat betekent dat er 250.000 banen worden gecreëerd.’ Maar dat betekent niet meteen dat er ook duizenden kantoren nodig zijn. ‘Dat is afhankelijk van het stadium waarin het bedrijf zich bevindt, en van de specifieke business waar ze in zitten. Sommige techbedrijven werken vooral vanuit huis, die zoeken niet zo veel ruimte. Maar als ze groter worden, willen ze wel een beeldbepalend gebouw. Bijvoorbeeld Adyen op het Rokin, of Booking.com met een groot gebouw in het centrum van Amsterdam.’

Daarnaast is het creëeren van een community een belangrijke factor voor de techsector. ‘Hoe dichter die bedrijven bij elkaar zitten, hoe meer ze groeien’, aldus Van Tilburg. ‘Dan kunnen ze ideeën uitwisselen en elkaar helpen, en zo samen groeien. Techbedrijven zitten graag bij elkaar.’

Focus dan wel op een specifieke sector, zegt Herman Kienhuis. ‘Er is niet één techsector. Je hebt subsectoren, en zo moet je ook de communities inrichten. Je hebt bijvoorbeeld biotech, energie, energietransitie, urban mobility.’ Voor de vastgoedsector is het interessant om die communities te creeëren, concludeert Kienhuis. ‘Dan zijn ze niet alleen huurders, maar ook partners.’

Lees hier meer over het onderzoeksprogramma Tech Cities van Savills. Savills Nederland komt binnenkort met een aanvullend onderzoek over het Nederlandse Tech ecosysteem.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?