Colliers: Energielabel huurwoningen geen reden voor huurprijsverschillen

0

Door de energiecrisis is het belang van het energieverbruik van woningen sterk toegenomen. Zo bleek recent dat koopwoningen met een groen energielabel nu sneller en tegen hogere prijzen verkopen. Colliers zocht uit wat de gevolgen zijn van een hoger energielabel op huurprijzen.

Geen verschil huurprijzen
Ondanks het verschil in energieverbruik, blijkt na onderzoek van ruim 75.000 huurtransacties in Nederland dat er landelijk gezien geen huurprijsverschillen zijn tussen huurwoningen met een hoog of laag energielabel. Voor huurwoningen met een energielabel A of hoger, B of C ligt de gemiddelde huurprijs tussen de 1.357 en 1.373 euro per maand. Voor huurwoningen met een energielabel D, E, F of G ligt de gemiddelde huurprijs juist hoger, tussen de 1.440 en 1.498 euro per maand. Ook gecorrigeerd voor oppervlakte zijn er geen huurprijsverschillen te zien. In tegenstelling tot koopwoningen wordt een goed energielabel op de huurmarkt dus niet beloond.

Geografische verschillen
Het energieverbruik van huurwoningen in Nederland kent geografische verschillen. Huurwoningen met een zeer laag energielabel staan relatief vaak in de G4-gemeenten. Gecorrigeerd voor oppervlakte liggen in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht de huren voor woningen met een hoog energielabel lager dan voor woningen met een laag energielabel. In Den Haag ligt de huur voor deze twee groepen op hetzelfde niveau.

Schaarste
Voor de hoogte van de huurprijzen is de energie-efficiëntie nog niet relevant, zelfs niet in de huidige tijd met explosief gestegen energiekosten. De lokale schaarste aan woningen is een belangrijke oorzaak, omdat woningzoekenden hierdoor weinig alternatieven hebben. Voor verhuurders ontbreekt de urgentie of (financiële) prikkel om de huurwoning te verduurzamen, aangezien dit geen invloed heeft op de verhuurbaarheid en hoogte van de huur. Meer concurrerend aanbod van energiezuinige woningen en keuzevrijheid voor woningzoekenden is nodig om tot een brown discount of green premium te komen.

Download het rapport.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?