Pionierende organisaties in de bouwsector geven inspirerende voorbeelden tijdens Week van de Circulaire Economie

0

Gigantische stijging wereldwijde gebruik grondstoffen in 21e eeuw toont noodzaak.

Van 6 februari tot 11 februari vindt de achtste editie van de Week van de Circulaire Economie plaats. Tijdens deze week geven organisaties die vooroplopen in de duurzame transitie een kijkje in hun circulaire bedrijfsmodel. Door middel van een veelzijdig programma stippen koplopers verschillende invalshoeken en onderwerpen aan om anderen te inspireren circulair(der) te ondernemen. Uit het vorige week gepubliceerde The Circularity Gap Report 2023 blijkt dat de transitie hard nodig is. De wereldeconomie is de afgelopen zes jaar minder circulair geworden: het hergebruik van materialen daalde van 9,1% naar 7,2%. Daarnaast hebben we in de afgelopen 20 jaar wereldwijd net zoveel grondstoffen gebruikt als de gehele 20ste eeuw. Hier moet snel verandering in komen om (inter)nationale klimaatdoelen te behalen, verlies van biodiversiteit tegen te gaan en ervoor te zorgen dat Nederland minder afhankelijk is van de import van grondstoffen uit andere landen. Daarom geven meer dan honderd pioniers uit diverse branches het goede voorbeeld tijdens de achtste Week van de Circulaire Economie. Met workshops, debatten en excursies tonen zij hoe zij de circulaire economie in de praktijk brengen. Zo ook in de bouwsector bij circulaire hubs als MAAK Haarlem, Cirkelstad en CIRCL.

“Om de transitie naar een circulaire economie te maken hebben we elkaar hard nodig. Verhalen van pioniers over hun aanpak, valkuilen en successen inspireren ondernemers met circulaire ambities om aan de slag te gaan”, aldus Jan Heijns, projectleider van de Week van de Circulaire Economie. “En tijdens deze week wordt daar een podium aan geboden. Bouwmateriaal maken van zeewier, de pitch voor je circulaire bedrijfsplan oefenen met experts, de opening van een circulair perron en hoe wetgeving kan helpen bij het bereiken van je circulaire ambities. Voor ondernemers in iedere sector genoeg voorbeelden om nog dit jaar verandering teweeg te brengen!”

De Week van de Circulaire Economie opent ieder jaar met de Nationale Conferentie Circulaire Economie, met dit jaar onder anderen sprekers als staatssecretaris Vivianne Heijnen en Marko Hekkert, directeur van Planbureau voor de Leefomgeving. Tijdens deze bijeenkomst worden voor de vijfde keer de Circular Awards uitgereikt, waar innovatieve projecten en organisaties worden beloond voor hun circulaire impact. De Week van de Circulaire Economie richt zich vooral op ondernemers in de regio. Hieronder vind je een aantal hoogtepunten uit de programmering in de bouwsector:

 1. Circulair Bouwen het Nieuwe Normaal, opening BouwLab en studiogesprek
  7 februari van 14:00 uur tot 17:00 uur bij 3D Makerszone, MAAK Haarlem
  Cirkelstad en BouwLab R&Do verzorgen een interactief middagprogramma over circulaire bouw in de praktijk. Het magazine Het Nieuwe Normaal wordt gepresenteerd, waarin tal van referentie projecten zijn opgenomen die laten zien hoe we in Nederland al circulair ontwerpen en bouwen. Want circulair bouwen is het nieuwe normaal! Ook vindt er een studiogesprek plaats tussen stadsarchitect Willem Hein Schenk, Rutger Büch (Cirkelstad) en Esther ’t Hoen (projectleider circulaire bouweconomie, Ministerie van BZK). Tot slot wordt het Bouwlab Living Lab geopend in Haarlem. De oorspronkelijke aula uit Almere is weer opgebouwd en verder ontwikkeld tot een plek waar kan worden geëxperimenteerd met duurzame en innovatieve bouwoplossingen. Aanmelden en/of meer weten over dit evenement kan via deze link.

De rest van het programma van MAAK Haarlem tijdens de Week van de Circulaire Economie vind je op de website.

 1. Circulaire Economie en Klimaat
  7 februari van 12:00 uur tot 18:00 uur bij Gooiland Hotel Hilversum
  Voor Rijkswaterstaat is de circulaire economie een belangrijk thema, omdat ze als grote opdrachtgever in de bouw veel grondstoffen gebruiken als beton, asfalt en grond. Daarom wil Rijkswaterstaat in 2030 circulair werken. Tijdens de Week van de Circulaire Economie laten ze zien dat het niet alleen bij plannen blijft door nu al concreet invulling aan circulair werken in GWW-projecten te geven. Ze nemen medeoverheden, adviesbureaus, kennisinstellingen en anderen mee in de dagelijkse praktijk en uitdagingen van circulair werken in allerlei projecten die gaan over grond, weg en waterbouw. Daarnaast staan er verschillende workshoprondes op het programma. En kun je er niet bij zijn? Dan is er op 9 februari een aanvullend online programma. Meer informatie vind je hier.
 2. Omlab’s methode voor cyclus bouw, bodem en biodiversiteit
  8 februari van 14:00 uur tot 15:30 uur bij Omlab
  De gebouwde omgeving in balans met de natuur? Laat de aarde dan intact; benut de grondstoffen die al in omloop zijn en geef terug aan de natuur. Tijdens dit evenement vertelt Omlab meer over haar onderzoeken onderwerpmethode ‘Building biodiversity’. Leer over de cyclus in het bouwen aan (bodem)biodiversiteit waarbij rekening wordt gehouden met de herkomst, het gebruik en de end-of-life van het product. Aanmelden en/of meer weten over dit evenement kan via deze link.

De rest van het programma van Arnhem Circulair tijdens de Week van de Circulaire Economie vind je op de website.

 1. Circulair Bouwen
  9 februari van 09:00 uur tot 17:00 uur bij CIRCL
  De donderdag van de Week van de Circulaire Economie staat bij circulaire hub CIRCL in het teken van de bouw. Hierbij wordt niet gesproken over de infrastructuur en de volledige focus gelegd op gebouwen, waarbij wordt gekeken naar materiaalgebruik in gebouwen. Welke rol speelt dit in de transitie naar een duurzame wereld? De transitie naar een circulaire gebouwde omgeving staat centraal bij de vijf programmaonderdelen: Materiaalvraag van de Nederlandse Woningbouw, Belastingverschuiving in de Bouw, Circulair Renoveren, Expertsessie Losmaakbaarheid en Oogst-tijd | 6 jaar CIRCL. Meer informatie over dit evenement vind je via deze link.
 2. Programmering rondom bouw door Cirkelstad
  Een groot deel van de programmering van circulaire hub Cirkelstad staat in het teken van bouw. Zo organiseren ze op vier ochtenden in de Week van de Circulaire Economie ontbijtsessies: ‘Bos tot Bouw’, ‘Slopen wordt oogsten’, ‘Circulaire Gebiedsontwikkeling’ en ‘Verander de spelregels’. Daarnaast staat op 7 februari het webinar ‘Circulair Bouwen’ op het programma. Wat kun je nú al doen aan circulair bouwen? Van circulaire keuzes maken bij de start van een bouw- of verbouwproject tot de afvalinzameling op de bouwplaats. Op 9 februari kun je de inspirerende middag ‘Samen bouwen aan het Nieuwe Normaal’ bijwonen. Al in 2030 moet 50% van de woningbouw circulair zijn. De vraag is: doe je mee? Meer informatie over deze evenementen en andere evenementen bij Cirkelstad rondom de bouw vind je via deze link.

Circular Awards
Uit een lange lijst met aanmeldingen heeft de jury de finalisten bekend gemaakt. In de categorie ‘Business Small’ zijn dat Ecodorp Boekel, JUUNOO en PeelPioneers. In de categorie ‘Business Large’ zijn Philips, Zeeman en Bleckmann de kanshebbers. Tot slot maken WaardeRing, Gemeente Leeuwarden en Provincie Gelderland in de categorie ‘Public’ kans op een prijs.

Notitie Rode Draden
Naast de organisatie van de Week van de Circulaire Economie publiceert het Versnellingshuis Circulair! volgende week de notitie Rode Draden, waarin het jaarlijks structurele belemmeringen signaleert die bedrijven ervaren bij circulair ondernemen.

Bekijk het volledige programma op: https://deweekvandecirculaireeconomie.nl

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?