Landelijke huurprijs vrije sector daalt

0

Steeds minder huurwoningen beschikbaar voor nieuwe huurders.

De gemiddelde huurprijs van een huurwoning in de vrije sector is in het vierde kwartaal van 2022 met 1,1 procent gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Dat meldt woningplatform Pararius. Kale en gemeubileerde huurwoningen stegen in prijs, de prijs van gestoffeerde woningen ging naar beneden. Ten opzichte van een jaar geleden daalde het aantal te huur aangeboden vrije sector huurwoningen met 8,9 procent.

Nieuwe huurders betaalden in de vrije sector gemiddeld € 16,59 per vierkante meter per maand. De landelijke huurprijsontwikkeling laat vanaf het begin van 2022 een dalende trend zien. Op stedelijk niveau – met name in (middel)grote steden – worden daarentegen vooral prijsstijgingen gemeten.

Ten opzichte van een jaar geleden daalde het aantal vrijgekomen vrije sector huurwoningen met 8,9 procent. Al een aantal kwartalen op rij is er een dalende trend zichtbaar in het aantal huurwoningen dat vrijkwam voor nieuwe huurders.

Jasper de Groot, directeur van Pararius: “In grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam neemt het huuraanbod in snel tempo af. Vanuit de markt vernemen we dat veel particuliere verhuurders zich momenteel genoodzaakt voelen om hun huurwoning(en) te verkopen omdat verhuren straks niet meer rendabel is. Tegelijkertijd neemt de vraag alleen maar toe en dit maakt dat de prijzen op stedelijk niveau flink stijgen”, stelt De Groot.

Grootste vijf steden
In Den Haag (€17,85), Rotterdam (€17,50) en Eindhoven (€17,91) gingen de huurprijzen van vrijgekomen vrije sector woningen het afgelopen kwartaal omhoog. In Den Haag steeg de huurprijs met 5,9 procent, in Rotterdam met 2,3 procent en in Eindhoven betaalden nieuwe huurders 6,7 procent meer. In Utrecht kostte een huurwoning in de vrije sector in het vierde kwartaal van 2022 € 19,30 per vierkante meter per maand. Dat is 1 procent meer dan een jaar geleden.

De huurprijzen in de hoofdstad Amsterdam stegen met 10,9 procent, wat voor nieuwe huurders neerkomt op een vierkantemeterprijs van € 25,75 per maand. Makelaar Ot de Boer van Van Huis Uit Makelaars ziet ook het aantal woningen dat te huur wordt aangeboden flink teruglopen. “Hoge rentes, fiscale veranderingen en alle geplande regulering maakt dat er in Amsterdam steeds minder geïnvesteerd wordt in huurwoningen en dat particuliere verhuurders vrijgekomen huurwoningen uit voorzorg verkopen.”

Kaal, gestoffeerd of gemeubileerd
Vrije sector huurwoningen die gemeubileerd werden opgeleverd, waren in het vierde kwartaal van 2022 1,8 procent duurder dan een jaar geleden (€19,93). Kale huurwoningen zijn per vierkante meter het goedkoopst, de gemiddelde vierkantemeterprijs steeg in dit segment van 0,5 procent (€14,31). Gestoffeerde huurwoningen daalden in prijs; nieuwe huurders betaalden 3,5 procent minder dan een jaar geleden (€15,70).

Regulering en aangekondige maatregelen
Pararius signaleert een dalende trend in het aantal nieuw vrijgekomen huurwoningen in de vrije sector. Dit leidt in grote steden tot stijgende huurprijzen, omdat vraag en aanbod nog verder uit balans raken.

De Groot: “De vrije sector huurmarkt is met slechts 8 procent van de totale woningvoorraad zeer krap, en die krapte zal verder toenemen als de plannen van het kabinet om het middenhuursegment te reguleren doorgang vinden.”

Het reguleren van het middenhuursegment en de aangekondigde fiscale maatregelen waarmee het rendement op huurwoningen onder druk komt te staan zullen grote gevolgen hebben voor de Nederlandse woningmarkt.

De Groot: “Voor institutionele en particuliere beleggers wordt het steeds minder interessant om te investeren in de Nederlandse woningmarkt. Je kunt van verhuurders niet verwachten dat zij een bijdrage leveren aan de realisatie van meer woningen als zij hard worden geraakt aan de inkomstenkant. Dat werkt averechts en zal de vrije sector huurmarkt drastisch verkleinen.”

Pieter van der Meyde, voorzitter van Vereniging Verhuurmakelaars Amsterdam (VVA) en eigenaar van Amstelland Makelaars, ziet dit al gebeuren in Amsterdam. “Sinds de komst van de woz-cap in mei 2022 is er zichtbaar sprake van een verkoopgolf. Vrijgekomen huurwoningen, met name kleinere appartementen tot 60 vierkante meter, verschuiven nu vanuit de vrije sector naar de koopmarkt. Verhuurders nemen geen risico.” Ook van der Meyde is van mening dat het huidige politieke beleid wordt gebaseerd op excessen, wat de woningmarkt niet ten goede zal komen.

Lees hier de Pararius Huurmonitor Q4 2022.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?