Starters hebben weer hoop op een huis 

0

Een kwart van de starters verwacht binnen een jaar een huis te kunnen kopen. Dat is fors meer dan vorig jaar, toen slechts 4 procent die verwachting had. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Q&A. Redenen die worden genoemd voor deze ‘boost’ in het vertrouwen zijn de stijgende lonen, het hogere leenbedrag en de dalende huizenprijzen.

Het nieuws van de Nederlandse Bank dat de huizenprijzen de komende jaren met zes procent gaan dalen geeft de starters op de woningmarkt weer meer weer hoop. Daar komt het nieuws van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog bovenop. De daling van de huizenprijzen met 1 procent in de maand november is de sterkste daling in een maand tijd sinds mei 2013. In het onderzoek van Independer gaf eind 2021 nog 4,3% van de starters aan te verwachten binnen een jaar een huis te kunnen kopen. Een jaar later geeft 24,6% van de respondenten aan dit te verwachten. Een forse stijging. Ook worden er komend jaar verschillende maatregelen doorgevoerd om de positie van starters (en doorstromers) op de huizenmarkt te verbeteren. Dit gaat er veranderen in 2023.

Grens NHG gaat omhoog met 50.000 euro
Een huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft als voordeel dat je minder rente betaalt. Vaak ligt de rente met NHG zo’n 0,5 tot 0,6 procent lager, maar dat verschilt per regio. Hierdoor heb je als starter iets meer kans om een woning te kunnen kopen.

Marga Lankreijer, expert hypotheken bij Independer legt uit: “Je kunt alleen gebruikmaken van de Nationale Hypotheek Garantie als het bedrag van de hypotheek niet hoger is dan de maximale NHG-grens. In 2022 lag deze grens op 355.000 euro. Maar in 2023 schiet het plafond fors omhoog, naar 405.000 euro. Als je het huis verduurzaamt met energiebesparende maatregelen, kun je zelfs tot een bedrag van 429.300 euro nog een hypotheek met NHG krijgen.”

Overdrachtsbelasting voor beleggers gaat omhoog
Volgend jaar wordt het minder aantrekkelijk voor beleggers om in huizen te investeren. De overdrachtsbelasting voor die groep stijgt volgend jaar namelijk fors, van 8 procent naar 10,4 procent. Dat is goed nieuws voor jonge starters. Hun positie op de huizenmarkt wordt beter, omdat zij zelf geen overdrachtsbelasting betalen. Tenminste bij aankoop van een woning tot 440.000 euro. In 2022 lag de grens nog op 400.000 euro, dus hier komt aanzienlijk bedrag bij. Kopers vanaf 35 jaar, die zelf in het huis gaan wonen, blijven 2 procent overdrachtsbelasting betalen.

Inkomen partner telt 100% mee
Koop je samen met een partner, dan is er nog meer goed nieuws. Het inkomen van je partner telde bij het berekenen van de maximale hypotheekbedrag namelijk tot nu toe voor slechts 90 procent mee. In 2023 telt het partnerinkomen mee voor de volle 100 procent, waardoor je maximale hypotheekbedrag hoger uitvalt.

Wat doet de hypotheekrente?
De afgelopen weken hebben bijna alle geldverstrekkers hun hypotheekrente verlaagd. Het lijkt erop dat de renteverlagingen voorzichtig doorzetten in het nieuwe jaar. Toch liggen de rentes een stuk hoger dan vorig jaar, waardoor je maandelijks meer kwijt bent aan een hypotheek.

Marga Lankreijer: “Historisch gezien is de hypotheekrente nog steeds laag, maar we zijn natuurlijk gewend aan de lage rentes van de afgelopen tijd. Gelukkig zien we de afgelopen maand wel weer flink wat verlagingen voorbij komen. Dat is fijn voor starters. Samen met de verhoging van de NHG-grens gaat je maximale hypotheek omhoog en worden de maandlasten weer wat lager.”

Jubelton wordt afgeschaft
Goed om rekening mee te houden: de jubelton wordt afgeschaft. In 2022 mag je nog 106.671 euro ontvangen voor de aanschaf van een woning zonder dat je daar schenkbelasting over betaalt. In 2023 is dit bedrag nog maar 27.231 euro. Wil iemand jou geld schenken voor je droomhuis? Gelukkig heb je nog even om de jubelton te ontvangen. Maar dan moet je het wel dit jaar in gang zetten.

“De jubelton hoeft niet in één keer betaald te worden. Gespreid betalen is alleen nu nog mogelijk voor 2023. De schenking van de jubelton in 2022 mag alleen nog in 2023 aangevuld worden. Geen zorgen, er hoeft nog geen huis in het spel te zijn. De ontvanger heeft nog tot eind 2024 voor de aanschaf van een woning”, aldus Independer hypotheekexpert Marga Lankreijer

Kans op koophuis groter?
Uit het onderzoek van Independer blijkt dat zo’n 60 procent van de starters wel eens twijfelt of het ooit lukt om een huis te kunnen kopen. Is dat terecht?

Independer expert Marga Lankreijer: “De woningmarkt is gelukkig wat aan het afkoelen en de gemiddelde verkoopprijs is voor het eerst in jaren weer aan het dalen. De Nederlandse Bank verwacht ook een daling voor komend jaar en ook voor het jaar erna. Ook zijn er wat minder kapers op de kust en is overbieden gelukkig niet altijd meer de norm. Allemaal zaken die positief zijn voor starters.”

Wachten tot 2023 niet nodig
Veel mensen willen door alle veranderingen wachten met hun hypotheekaanvraag tot na het nieuwe jaar. Maar volgens de Independer hypotheekexpert is dat niet nodig.

“Hypotheekaanbieders rekenen namelijk nu al met het verhoogde NHG-plafond of het volledige salaris van de partner. Je hoeft dus niet meer te wachten om te profiteren van de gunstige 2023-voordelen”, aldus Independer hypotheekexpert Marga Lankreijer.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?