Betaalbare zelfbouwwoningen in voormalige kazerne door samenwerking Steenvlinder en BOEi

0

Steenvlinder, een maatschappelijke ontwikkelaar gericht op zelfbouwers, neemt één van de legeringsgebouwen (E2) van de Generaal de Bonskazerne in het Brabantse Grave over van eigenaar BOEi. In het gebouw worden 26 betaalbare zelfbouwwoningen gerealiseerd. Het herbestemmen van bestaande gebouwen biedt een oplossing voor de steeds nijpender wordende woningnood.

Marnix Norder, initiatiefnemer Steenvlinder: “Met de transformatie van de kazerne, kunnen we wonen in dit Rijksmonument toegankelijk maken voor een diverse doelgroep. Daarmee ontstaat een mooie mix van starters en stijgers die straks gaan samenleven in een bruisende, kleine enclave in Grave, te midden van groen en historie en waar wonen, werken en recreëren samengaan.”

Arno Boon, directeur BOEi: “De Nederlandse woningmarkt zit totaal op slot, en tegelijkertijd staan er miljoenen vierkante meters leeg. Organisaties als Steenvlinder en BOEi zien al langer de potentie in transformatie van het leegstaand erfgoed van Nederland; alle gebouwen die we nodig hebben, staan er al. Die samenwerking wordt nu voor het eerst bekrachtigd met transformatie van een deel van de Generaal de Bonskazerne. Het zou mooi zijn als we hiermee de trend zetten naar meer gezamenlijke projecten. ”

De Generaal de Bonskazerne is vlak voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd om plaats te kunnen bieden aan 1.200 militairen. BOEi werkt sinds 2014 aan de restauratie en een nieuwe bestemming voor De Bonskazerne. De gebouwen en het ruim 20.000 m² grote terrein worden omgetoverd tot een bruisend terrein waar wonen, werken, horeca en cultuur elkaar aanvullen en versterken. Het thema is betrokken wonen en leven, volgens de gedachte dat ontmoeting de kans op vereenzaming verkleint.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?