Savills: Aanhoudende gebruikersvraag en historisch lage leegstand ondersteunen veerkracht Europese bedrijfsruimte

0

Logistieke markt gaat een periode van ‘prijsvorming’ tegemoet.

• In 2022 tot nu toe €42 mld. geïnvesteerd in industrieel en logistiek vastgoed, 50% meer dan het vijfjarig gemiddelde
• In Q3 2022 steeg het gemiddelde prime netto rendement tot 4,26%, een stijging van 20 bp sinds Q1 2022
• Consumentenbestedingen vlakken af in 2023, maar groeien over de komende twee jaar met 2,6%

Volgens Savills blijven de investeringen in logistiek & industrieel vastgoed in Europa de sterke prestaties van de gebruikersmarkt in de sector weerspiegelen. In de eerste drie kwartalen van 2022 bedroeg het Europese investeringsvolume in industrieel vastgoed in totaal €42 mld., een stijging van 2% op jaarbasis en 50% meer dan het vijfjarig gemiddelde. De investeringsvolumes in België (124%) en Italië (93%) overtroffen hun vijfjaarsgemiddelden met de grootste marges.

Frankrijk (+117%) en Spanje (+76%) kenden een sterke groei op jaarbasis in het derde kwartaal, terwijl in Tsjechië en Hongarije de groei vertraagde en er geen transacties plaatsvonden in Q3. In Roemenië (-69%), Nederland (-66%) en het Verenigd Koninkrijk (-46%) daalden de investeringsvolumes.

Raymond Frederiks, Senior Consultant Market Intelligence bij Savills in Nederland: “Na bijna een decennium van goedkoop kapitaal wordt lenen nu duurder door de stijgende rentetarieven. Dat betekent dat de commerciële vastgoedsector zich moet aanpassen. In het derde kwartaal begonnen we het effect hiervan te merken. Er werd minder vastgoed aangeboden op de markt en er waren minder bieders in het transactieproces.”

De marktprijzen laten een versplinterd beeld zien. De meer gevestigde markten zoals die in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland, waar eerder nog recordprijzen werden betaald voor prime product, worden nu juist getroffen door de grootste waardedalingen. In andere markten, zoals die in Spanje en Italië, worden kleinere waardedalingen opgetekend.

Douglas van Oers, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland: “Als gevolg van de volatiliteit op de kapitaalfinancieringsmarkten in het tweede en derde kwartaal, kelderden de transactievolumes en werd prijsvorming een grotere uitdaging. Nu er in het vierde kwartaal weer enige stabiliteit is, zien we weer transacties op het basisniveau, mede dankzij de positieve cijfers in de gebruikersmarkt in Q2 en Q3.”

Onder logistieke & industriële gebruikers wordt de economische onrust al gevoeld: de kosten van energie en arbeid stijgen terwijl de vraag juist afneemt als gevolg van dalende consumentenbestedingen in het derde kwartaal. Savills noteerde een opname van 7,6 mln. m², een daling van 24% op kwartaalbasis en 16% op jaarbasis. Savills geeft hierbij wel aan dat 2020 en 2021 uitschieters waren, en dat de gebruikersvraag nog altijd in lijn ligt met het vijfjaarsgemiddelden.

Niek Poppelaars, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland: “Hoewel de verhuuractiviteit lijkt af te vlakken, zal de historisch lage hoeveelheid beschikbare ruimte de huurgroei op korte termijn waarschijnlijk blijven ondersteunen. Daarnaast zagen we het afgelopen jaar een verschuiving naar nearshoring, waarbij veel gebruikers nog steeds proberen hun toeleveringsketen veilig te stellen door middel van reshoring en het aanleggen van voorraden.”

Douglas van Oers vat de vooruitzichten als volgt samen: “Ondanks de turbulentie op de kapitaalmarkten zien we dat de vraag van de gebruikers nog nauwelijks afvlakt, de verwachting is wel dat dit de komende maanden enigszins zal gaan gebeuren. We gaan een onstuimige periode tegemoet, maar dankzij de stevige marktfundamenten blijft de sector een van de meest aantrekkelijke om in te investeren.”

Lees het volledige rapport hier.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?