Savills selecteert topsectoren voor Europese vastgoedinvesteringen in 2023

0

Savills voorspelt dat core- en core plus-vastgoedbeleggers in Europa zich volgend jaar zullen richten op prime meergezinswoningen, prime logistiek vastgoed, prestigieuze kantoorgebouwen, middelgrote foodretailunits en datacenterportefeuilles. Het Europese beeld is in lijn met de lokale verwachtingen. In Nederland verwacht Savills dat beleggers met name interesse zullen tonen in logistiek nieuwbouw, vrije sector nieuwbouwwoningen, uit te ponden middenhuur nieuwbouw, nieuwbouw Life Science projecten en bestaande high street retail. De nadruk ligt in Nederland op nieuwbouw aangezien voor bestaande bouw de overdrachtsbelasting een flinke drempel vormt.

De internationale vastgoedadviseur verwacht dat volgend jaar verschillende meergezinsobjecten in grote steden in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Scandinavische landen, Spanje en Frankrijk van eigenaar zullen wisselen. In deze markten zouden de scheve verhoudingen tussen vraag en aanbod kunnen leiden tot een aanzienlijke huurgroei. In de logistieke sector kennen het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, Frankrijk en Spanje op dit moment een historisch lage leegstand en zal de speculatieve ontwikkeling afnemen, wat ervoor zorgt dat de opwaartse druk op huren blijft aanhouden.

Savills’ eerste topkeuze voor value-addbeleggers volgend jaar zijn prime retailparken/winkelcentra in Zuid-Europa, waar de inflatie en het aanbod per hoofd van de bevolking relatief laag zijn in vergelijking met de rest van Europa. Een tweede aantrekkelijke mogelijkheid is het herpositioneren van kantoorgebouwen met een relatief slechte beoordeling door ervoor te zorgen dat ze aan hogere normen voldoen. Dit zou met name kunnen in steden waar het aandeel van dergelijke gebouwen groot is, zoals Parijs en Frankfurt, en in landen als Nederland, waar de termijn voor het behalen van een goed energielabel krap is.

Ook nieuwbouwstudentenwoningen in Spaanse en Italiaanse steden kunnen interessant zijn voor investeerders. Er zijn in deze steden zeer weinig bedden per student in vergelijking met de rest van Europa, terwijl de studentenpopulatie er naar verwachting zal toenemen. Daarnaast zijn er mogelijkheden op het gebied van life science-vastgoed in West-Europa, met name in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Nederland, België en Zwitserland.

Jan de Quay, Head of Investment bij Savills in Nederland: “We beginnen al een afzwakking te zien van enkele externe factoren die de Europese beleggingsmarkt dit jaar in sommige landen tot stilstand hebben gebracht, zoals de stabilisatie van de rente en de afvlakking van de energieprijzen en de inflatie. We verwachten volgend jaar dan ook een wedstrijd met twee helften, waarbij eigenaars en kopers realistischer worden naarmate het jaar vordert. Als de prijsstelling transparanter wordt, zou dit meer verkopers moeten stimuleren om hun liquiditeit te ontsluiten door objecten tegen de juiste prijs op de markt te brengen.”

Jordy Diepeveen, Director Investment bij Savills, vult aan: “Hoewel de markt ongetwijfeld uitdagender is geworden naarmate het jaar vorderde, belooft het komende jaar meer kansen voor beleggers die bereid zijn wat meer risico te nemen door noodlijdend vastgoed een andere bestemming te geven na een sterke prijscorrectie.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?