Colliers: Vastgoedbeleggers stellen grote aankopen uit

0

Volgend jaar wordt er volgens prognoses van vastgoedadviseur Colliers 13,3 miljard euro in Nederlands vastgoed geïnvesteerd. Dat is ruim 1 miljard minder dan dit jaar en daarmee zet de daling voort die vanaf 2020 is ingezet. Tussen 2017 en 2020 ging het nog om bedragen boven de 20 miljard euro.

Veel transacties gaan niet door of worden uitgesteld. Dit geldt vooral voor grote verkopen boven de 60 miljoen euro, zoals het kantoor Tripolis Park in Amsterdam. Er zijn minder partijen die zulke aankopen willen doen, zoals institutionele beleggers die investeren met pensioengeld. Door de economische onzekerheid spreiden zij hun risico’s extra zorgvuldig, waardoor investeren in één groot gebouw niet meer gewenst is. Obligaties worden door het lage risico en de stijgende rente juist interessanter.

“De economische onzekerheid maakt vastgoedbeleggers voorzichtig,” zegt Dré van Leeuwen, Executive Director Capital Markets bij Colliers. “De hogere rente maakt financiering duurder, waardoor zoekers minder voor een gebouw willen betalen. Hierdoor ontstaat een mismatch tussen de prijs die verkopers willen ontvangen en kopers kunnen bieden. We verwachten dat het gat pas in de loop van volgend jaar wordt gedicht, wanneer verkopers de nieuwe realiteit accepteren.”

Eigen geld belangrijk
De interesse voor vastgoed is niet volledig verdwenen. Voorheen stonden beleggers in de rij voor de beste gebouwen omdat zij hun aankopen vrij eenvoudig konden financieren. Nu is dat moeilijker, waardoor investeerders die veel eigen geld hebben een streepje voor hebben. Een voorbeeld hiervan is de Duitse belegger MEAG, die dit jaar nog twee prominente gebouwen heeft gekocht: het World Port Center in Rotterdam en het Strawinskyhuis in Amsterdam.

Er zijn verschillen tussen de vastgoedsectoren. Vooral de dynamiek op de woning- en kantorenmarkt remde dit jaar af. Winkelvastgoed kreeg al jaren minder interesse, met dalende prijzen tot gevolg. Begin dit jaar verwachtten we nog dat er door de lagere prijzen meer winkelverkopen zouden plaatsvinden, maar dat is door de economische ontwikkelingen toch weer onzeker geworden. Hotels zijn juist langzaamaan op de weg terug en laten dit jaar een hoger volume zien in vergelijking met de coronajaren. Industrieel en logistiek blijft populair en is ook dit jaar weer de grootste sector.

Overdrachtsbelasting gaat omhoog
In het laatste kwartaal van dit jaar zitten er nog wel een aantal transacties in de pijplijn. Beleggers ronden deze het liefst nog af, voordat op 1 januari de overdrachtsbelasting omhoog gaat van 8% naar 10,4%. Colliers verwacht voor 2022 een totaal beleggingsvolume van 14,4 miljard euro.

Een positief aspect aan de Nederlandse vastgoedmarkt, is dat de gemiddelde leegstand van vrijwel elk type vastgoed laag is.

“Dat dempt het risico,” vertelt Van Leeuwen. “Wel zorgt het nieuw aangekondigde woningmarktregulering voor veel onzekerheid. De woningmarkt als beleggingscategorie is erg groot geworden de laatste jaren in vergelijking met andere sectoren. Die groei wordt nu sterk afgeremd en dat heeft consequenties voor het totale beleggingsvolume de komende jaren.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?