Verduurzaming woningmarkt: hoe staan we ervoor?

0

De prijzen van woningen met betere energielabels stijgen sneller dan die van minder duurzame woningen. Bovendien worden huizen met betere labels meer verkocht. Maar welke eigenaren bezitten de meest duurzame woningen en hoe ontwikkelt de woningprijs zich precies per energielabel? Het Kadaster deed onderzoek.

Meer lezen?
Lees verder voor de belangrijkste inzichten uit dit onderzoek. Of download het volledige rapport.

Belangrijkste conclusies:

  • Van alle woningen in Nederland met een energielabel heeft bijna 27% label D of slechter. Woningen met de slechtste 2 labels F en G zijn vooral van eigenaar-bewoners (56%) en kleine investeerders (bijna 17%). Woningcorporaties bezitten juist relatief veel duurzame woningen (energielabel A, B of C): 43% tegenover 33% van de woningen met label D of slechter.
  • Den Haag heeft van de 4 grootste steden (G4) het grootste aandeel woningen met een slecht energielabel (D of slechter), bijna 38%. Dat is ruim boven het landelijk gemiddelde van 27%.
  • Woningen met energielabel D of slechter worden vanaf 2015 in heel Nederland steeds minder verkocht, vooral in de steden in de Randstad.
  • In de categorie woningen van voor 1940 werden recent flink meer duurzame woningen verkocht (label C of beter) dan minder duurzame woningen. In het 3e kwartaal van 2020 had ruim 15% van de verkochte woningen van voor 1940 energielabel C of beter, in 2022 was dat ruim 29%.
  • Vergeleken met een jaar eerder, stegen in het 3e kwartaal van 2022 de prijzen van woningen met energielabel D of slechter veel minder snel dan die van woningen met label A, B of C. Woningen met bijvoorbeeld een G-label stegen gemiddeld nog geen 4%, terwijl de prijs van een woning met A-, B- of C-label toenam met meer dan 10%.
  • In vergelijking met de andere G4-steden en de rest van Nederland is het verschil in prijsontwikkeling tussen duurzame en minder duurzame woningen het grootst in Amsterdam en Den Haag.
  • Tussen het 3e kwartaal van 2021 en het 3e kwartaal van 2022 stegen de prijzen van oudere woningen van voor 1960 met een goed energielabel sterker dan die van woningen met een slechter energielabel.
  • Een groot deel van de eigenaar-bewoners wil investeren in energiebesparende maatregelen. Hoe slechter het energielabel, hoe hoger de wil om te investeren: 64% met een A-labelwoning en 72% met een G-labelwoning wil investereren.
  • De bereidheid om te investeren neemt af met de jaren. Van de eigenaren tot 45 jaar is 75% bereid om te investeren. Van alle 55- tot 64-jarigen is dat minder dan 60% en slechts 27% van de eigenaren ouder dan 75 jaar wil energiebesparende maatregelen nemen.

Meer informatie

Bron.

Share.

Comments are closed.