REECOX Nederland zet negatieve trend in derde kwartaal voort

0

Deutsche Hypo REECOX daalt naar 175,8 punten.

De Nederlandse vastgoedmarkt vertoont voor het vierde kwartaal op rij een negatieve balans. In totaal resulteert dit in een daling van 4,7%, zodat aan het einde van het derde kwartaal een stand van 175,8 punten werd bereikt. Hiermee behoort de Nederlandse vastgoedmarkt tot de middenmoot van de Deutsche Hypo REECOX.

Wouter de Bever, hoofd van het Amsterdamse filiaal: “De Nederlandse vastgoedmarkt bevindt zich op een keerpunt. Door de snelle rentestijging zijn veel deals niet tot stand gekomen of werden uitgesteld. De stijgende rente leidde tot een daling van de vastgoedwaarde van 10 tot 15%. Met een percentage van 14,5% in september 2022 heeft Nederland een van de hoogste inflatiecijfer van Europa. De inflatie beïnvloedt de vastgoedmarkt ook doordat de huurinkomsten in Nederland onderhevig zijn aan een indexering die vaak niet geheel in rekening kan worden gebracht.”

De REECOX presenteert elk kwartaal de ontwikkeling van de vastgoedeconomie in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Spanje en Nederland. De berekening wordt voor elk van de zes landen gemaakt met behulp van vijf inputvariabelen. In Nederland zijn dit de AEX 25, FTSE EPRA/NAREIT Netherlands, de Economic Sentiment Indicator van de Europese Commissie voor Nederland (ESI), de basisrentevoet van de ECB en de rentevoet op tienjarige Nederlandse staatsobligaties. De vastgoedindex FTSE EPRA/NAREIT Netherlands daalde na een aanvankelijke positieve ontwikkeling. Hij verloor op kwartaalsbasis 11,6% en scoort met rond 316,9 punten het laagst sinds mei 2020. Een duidelijk minder groot verlies vertoonde de belangrijkste aandelenindex AEX 25. In vergelijking met het voorgaande kwartaal daalde deze met 2,8% tot 640,6 punten. De inschatting door de vastgoedexperts binnen het kader van de Economic Sentiment Indicator (ESI) lag aan het einde van het kwartaal bij een indexwaarde van 90,6 punten en vertoonde zodoende een duidelijke instorting van 8,4% ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

“Voor woningen is de vraag op grond van de bevolkingsgroei en de immigratie nog steeds heel hoog. De nieuwbouw van huizen blijft een enorme taak, maar vanwege de talloze onzekerheden blijven veel investeerders afwachtend. Over het algemeen geldt: de actuele situatie zorgt voor stilstand. In de aankomende drie tot vijf maanden zal het vermoedelijk rustig blijven, totdat de markt zich heeft gestabiliseerd. Het blijft spannend”, benadrukte de Bever bij de presentatie van de REECOX-resultaten.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?