Savills: woningen, logistiek en CBD-kantoren bovenaan het verlanglijstje van Europese beleggers

0

Volgens een door Savills uitgevoerde enquête onder vastgoedbeleggers met een totaal belegd vermogen in de EME-regio van meer dan €500 miljard, zijn de Europese ‘multifamily’ woningen, grootschalige distributiecentra, stedelijke logistiek, CBD-kantoren en studentenhuisvesting de top vijf sectoren waar beleggers de komende 12 maanden in willen beleggen.

Toen de respondenten werd gevraagd naar hun toekomstige strategie, gaf meer dan 55% aan dat ze nu een meer defensieve aanpak willen volgen. De focus ligt daarbij op de zogeheten ‘beds and sheds’-sectoren en CBD-kantoren, oftewel kantoren op top locaties, in de meest liquide markten in Europa. Dit komt grotendeels doordat meer dan 76% van de respondenten bevestigde dat herfinanciering de komende twee jaar een aanzienlijke impact zal hebben op hun totaalrendement.

Wat landen betreft, staat Nederland, samen met Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje in de top vijf van gewilde Europese locaties. 70% van de respondenten gaf aan de komende 12 maanden (zeer) waarschijnlijk in Nederland te zullen beleggen.

Jordy Diepeveen, Director Investment bij Savills in Nederland: “Uit onze enquête blijkt dat bepaalde vastgoedsectoren in trek blijven bij beleggers, terwijl andere momenteel uit de gratie zijn geraakt. Vooral de sectoren met groeipotentieel voor huurinkomsten staan bovenaan de lijst, bijvoorbeeld gekoppeld aan een sterkere indexering op de continentale Europese kantorenmarkt.”

Iris Kampers, ESG Adviseur bij Savills: “Meer dan 90% van de respondenten gaf aan dat ESG-aspecten, waaronder investeringen in hernieuwbare energie en certificeringen, een belangrijk onderdeel uitmaken van hun vastgoedbeleggingsstrategieën. 97% bevestigde dat ze al een ESG-strategie hebben die het toenemende belang van dergelijke plannen voor vastgoedbeleggers laat zien.”

De enquête geeft duiding aan de zichtbare veranderingen in transactie activiteit. Savills onderzoek wijst namelijk uit dat het totale investeringsvolume in Europees vastgoed voor het derde kwartaal van dit jaar zal uitkomen op circa €55 miljard. Daarmee komt het totaalbedrag voor het eerste tot en met het derde kwartaal uit op ruim €200 miljard. Dit betekent een daling van 10 tot 11% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Lydia Brissy, Director European Research bij Savills: “We verwachten dat het totale beleggingsvolume in Europees vastgoed voor dit jaar ergens tussen €275 miljard en €280 miljard zal uitkomen. Zoals uit onze enquête blijkt, denken we dat de sectoren ‘beds and sheds’ de voorkeur zullen blijven genieten. In beide sectoren ondersteunt de structurele onevenwichtigheid tussen vraag en aanbod de groei van de huurinkomsten.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?