Kantoorhuurders steeds meer in de knel: inrichtingskosten stijgen met gemiddeld 10%, terwijl huurstijgingen tegelijkertijd op de budgetten drukken

0

Savills nieuwste Prime Office Costs (SPOC)-analyse voor het derde kwartaal van 2022 laat zien dat de inrichtingskosten van kantoren wereldwijd in lijn met de inflatie zijn blijven stijgen (+10%). Tegelijkertijd zorgen hogere huren in veel markten voor hogere totale kosten voor kantoorgebruikers. Vooral steden in de EMEA-regio, waaronder Dublin (+7%), London City (+5%), Dubai (+3%) en Berlijn (+3%), laten de grootste stijgingen zien van de inrichtingskosten en huurprijzen; de zogenaamde netto huisvestingskosten.

De stijging van de inrichtingskosten varieert beperkt per regio, van gemiddeld 14% jaar-op-jaar (j-o-j) in de EMEA-regio, tot 9% j-o-j in Azië en 7% j-o-j in Noord-Amerika. In de huurstijgingen ziet Savills veel meer variatie. -Kantoormarkten binnen EMEA hebben het afgelopen jaar een stijging van de gemiddelde brutohuur van 6% gezien. Dit is zowel toe te schrijven aan indexatie van huren, als aan energiekosten, die vaak worden verrekend in servicekosten. Bovendien leidt de lage leegstand in die markten tot een stijging van de vraaghuren.

Daarnaast geeft de internationale vastgoedadviseur aan dat stijgende kosten de ontwikkelings- en renovatieactiviteiten vertragen, waardoor er tekorten ontstaan aan hoogwaardige, duurzame kantoorruimtes. Dit stimuleert de opkomst van een zogenaamde ‘groene huurpremie’ oftewel een green premium. Deze premie ligt in Nederland relatief hoog, rond de 10%, voornamelijk ingegeven door regelgeving (energielabel verplichting), maar ook de ambitie van de bedrijven die hier gevestigd zijn In bijvoorbeeld de Verenigde Staten ligt de premie voor duurzame kantoorruimte tussen de 5% en 10%.

Ellen Waals, Head of Agency bij Savills in Nederland, merkt op: “Het laatste kwartaal is het moment waarop de gebruikers de effecten van de hoge inflatie in zowel de inrichtings- als de huurkosten echt beginnen te voelen, zo ook in Nederland. Omdat het juridisch kader voor het verhuren van commercieel vastgoed per land verschilt, moeten (internationale) gebruikers naar manieren zoeken om de stijgende kosten te verminderen. Het is jammer dat deze prijsstijgingen komen op een moment dat er eigenlijk juist meer moet worden geïnvesteerd in ESG/ Paris Proof kantoorontwikkelingen en in het aanpassen van bestaande voorraad om te voldoen aan de vraag naar duurzamer vastgoed. Het is begrijpelijk dat dit zorgt voor complexe besluitvorming met betrekking tot (toekomstige) huisvesting, maar ik hoop toch dat niet alle ESG- ambities in de ijskast worden gezet door de huidige economische tegenwind.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?