Savills: aandeel flex binnen Europese kantorenvoorraad groeit naar 20% – Amsterdam koploper

0

Savills, en haar platform voor flexibele kantoorruimte Workthere, verwachten dat de flexibele kantorenvoorraad in Europa de komende 10 jaar zal stijgen tot circa 20% van de totale kantoorvoorraad. Het aandeel zal echter aanzienlijk verschillen per locatie.

Volgens Savills’ nieuwste onderzoek bedroeg de Europese vraag naar zogenaamde ‘flex-kantoren’ 193.000 m² in de eerste helft van 2022. Dit is evenveel als de totale vraag in het jaar 2020 en 2021. Amsterdam, Parijs CBD en Lissabon waren de afgelopen 18 maanden de meest actieve markten. De vraag naar flex-kantoren was gemiddeld gezien goed voor 5% van de totale opname van Europese kantoorruimte in de eerste helft van 2022. Dit is een forse stijging ten opzichte van het niveau tijdens de pandemie dat op 3% lag. Hiermee stijgt het aandeel weer gestaag richting de 8 tot 9% die vóór de pandemie werd waargenomen. Amsterdam spande in Europese context de kroon met een aandeel ‘Flex’ van bijna 10% van het totale opnamevolume.

Ed Bouterse, Head of Workthere Europe, zegt: “Het herstel van de flexibele kantorensector is het duidelijkst af te leiden uit de stijgende bezettingsgraad. Volgens ons recente Flexmark-rapport zijn de bezettingsgraden weer terug op het pre-covid niveau van meer dan 80% in privékantoren en meer dan 65% voor gedeelde ruimte. Stijgende gasprijzen in Europa kunnen ook de terugkeer van personeel naar kantoor versnellen, omdat men probeert de kosten van de verwarming thuis tijdens de wintermaanden te verlagen.”

Ellen Waals, Head of Agency bij Savills in Nederland, vult aan: “Als het werkgeversvertrouwen afneemt en de werkloosheid begint te stijgen, kan dit de totale benodigde hoeveelheid kantoorruimte verminderen. Economische onzekerheid zal echter de vraag naar flexibelere huurvoorwaarden stimuleren. Ook de verschuiving naar betere voorzieningen en een grotere verscheidenheid aan activiteit gerelateerde ruimte zal de vraag naar flexibele kantoren stimuleren. In combinatie met de stijgende kosten en de lange levertijden voor de inrichting van kantoorruimte, verwachten we dat de opname van flex-kantoren in de komende jaren verder gaat toenemen. We verwachten hierbij een aandeel flexibele kantoorruimte in 2023 van 5%, van 6% in 2024 en op de langere termijn zal het aandeel zelfs oplopen tot 20% van het totale Europese opnamevolume.”

Download het onderzoek hier.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?