Blog: Hoe vastgoed een rol kan spelen in het versnellen van elektrisch rijden

0

Deze blog werd geschreven door Raymond Frederiks, Senior Consultant Market Intelligence bij vastgoedadviseur Savills in Nederland.

Hoewel alle wereldwijde grote voertuigmarkten sinds 2019 een groei hebben gezien in de adoptie van elektrische voertuigen, hebben sommigen deze veel meer omarmd dan andere. Met stip op één staat Noorwegen, waar in 2021 86% van alle nieuwe autoverkopen EV’s (Electric Vehicles) waren. Wat hieraan bijgedragen heeft is het feit dat de overgang naar elektrisch rijden in Noorwegen al in de jaren negentig is ingezet, er daar substantiële belastingvoordelen gelden en door een aantal hele specifieke voordelen, zoals het feit dat de energievoorziening van het land bijna volledig hernieuwbaar is door het gebruik van waterkracht.

Voor de landen die het goede voorbeeld van Noorwegen (nog) niet volgen, komt het aanmoedigen van massale adoptie niet alleen neer op het overhalen van consumenten door flitsende nieuwe modellen of overheidssubsidies. Ondanks wellicht de beste intenties zullen sommige landen langzamer volgen door bijvoorbeeld het feit dat de gemiddelde EV-kosten veel hoger liggen dan het gemiddelde inkomen. Ook kampen sommige landen met een gebrek aan infrastructuur of netcapaciteit om de overgang naar elektrisch rijden te kunnen faciliteren.

De vastgoedsector kan zeker een rol spelen bij het helpen oplossen van dit laatste probleem. Na koploper Noorwegen is elektrisch rijden in ons eigen land, Nederland, al het meest geaccepteerd. Als je kijkt naar de evolutie van EV’s in ons land is het duidelijk hoe onroerend goed kan helpen de verandering te versnellen. Nederland heeft wereldwijd het hoogste aantal EV-laadpunten per BBP. Woningen waar de eigenaren een parkeerplaats hebben en lid zijn van een VvE (Vereniging van Eigenaren) kunnen aanspraak maken op gesubsidieerd advies over het plaatsen van EV-oplaadpunten. Wat ook helpt is dat meerdere laad-exploitanten samenwerken op grote openbare locaties, waardoor gebruikers niet geconfronteerd worden met een soort stoelendans om het juiste laadpunt op de juiste plaats wel of niet te vinden. Dit is allemaal mogelijk gemaakt door de overheid die een duidelijke Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) heeft opgesteld om in 2030 1,9 miljoen oplaadpunten te leveren, waarbij lokale overheden, netbeheerders, bedrijven en brancheorganisaties zijn samengebracht om de verandering te bewerkstelligen.

Hoewel andere sociale en geografische factoren een rol hebben gespeeld bij het maken van Nederland tot een extreem EV-vriendelijk land, blijkt uit het bovenstaande wat voor impact vastgoed kan hebben. Naast de milieukundige noodzaak van de transitie naar elektrisch rijden, zijn er een aantal kansen voor onze sector bij een succesvolle algemene adoptie van elektrische voortuigen. Denk aan laders die de verblijftijd op winkelbestemmingen verlengen. Sommige EV-merken huren zelfs zelf ‘flagship’ winkelruimte, zoals in Westfield Mall of the Netherlands en de tijdelijke Polestar showroom die in Stadshart Amstelveen heeft gezeten. Ook biedt de EV-toename kansen voor de upgrade en ombouw van tankstations en de parkeerruimte bij tankstations, tot de vraag naar woningen met EV-oplaadpunten. Er zijn zelfs vastgoedeigenaren die als eigen doelstelling hebben geformuleerd om kantoorgebouwen in hun portefeuille te voorzien van voldoende EV-laadpunten, zoals NSI.

Nederlandse consumenten hebben hun voet al van de rem gehaald als het gaat om overstappen op EV’s; de vastgoedsector speelt een steeds grotere rol om hen te helpen dit proces te versnellen.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?