Pararius: Lichte huurprijsstijgingen in de vrije sector

0

Vierkantemeterprijs schommelt al jaren rond de 17 euro.

De gemiddelde huurprijs van een huurwoning in de vrije sector is in het derde kwartaal van 2022 met 0,6 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Dat meldt woningplatform Pararius. Kale en gemeubileerde huurwoningen stegen in prijs, de prijs van gestoffeerde woningen bleef gelijk. Een huurwoning stond gemiddeld 34 dagen online, 8 dagen korter dan een jaar geleden.

In het derde kwartaal van 2022 betaalden nieuwe huurders in de vrije sector landelijk gezien gemiddeld € 16,90 per vierkante meter per maand. In de eerste twee kwartalen van dit jaar kwam de vierkantemeterprijs nog boven de 17 euro uit, nu duikt de prijs daar dus weer iets onder. In vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2021 is de landelijke vierkantemeterprijs met 0,6 procent gestegen.

De landelijke vierkantemeterprijs schommelt al sinds het derde kwartaal van 2018 rond de 17 euro. Jasper de Groot, directeur van Pararius: “De gemiddelde vierkantemeterprijs loopt nog steeds op, maar een stuk minder hard dan de jaren vóór 2019. In het derde kwartaal van 2018 betaalden nieuwe huurders in de vrije sector gemiddeld € 16,04 per vierkante meter. Dat is bijna drieënhalve euro meer dan vier jaar daarvoor (Q3 2014: € 12,61). In het derde kwartaal van 2022 is de vierkantemeterprijs “slechts” € 0,86 hoger dan vier jaar daarvoor.”

Verschillen in oplevervormen
Vrije sector huurwoningen die gemeubileerd worden verhuurd zijn het duurst; nieuwe huurders betaalden in het derde kwartaal van 2022 gemiddeld 4,1 procent meer dan vorig jaar, € 20,04 per vierkante meter per maand. Gestoffeerde woningen bleven het afgelopen kwartaal gelijk in prijs, wat inhoudt dat nieuwe huurders – net als een jaar geleden – gemiddeld € 15,98 per vierkante meter per maand betaalden. Voor een kale huurwoning in de vrije sector betaalden nieuwe huurders 2,8 procent meer dan een jaar geleden; € 14,77 per vierkante meter per maand.

Grootste vijf steden
De huurprijzen van vrije sector huurwoningen in de G5-steden zijn procentueel gestegen. In de hoofdstad Amsterdam (€25,24) betaalden nieuwe huurders 10,3 procent meer voor een huurwoning dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. In Utrecht (€20,23), waar de vierkantemeterprijs eveneens boven de twintig euro uitkomt, betaalden nieuwe huurders 6,5 procent meer. In Den Haag (€17,87), Eindhoven (€17,42) en Rotterdam (€17,51) liggen de vierkantemeterprijzen iets boven het landelijk gemiddelde. In deze drie steden kostte een huurwoning in de vrije sector in het derde kwartaal van 2022 respectievelijk 6,7, 9,1 en 4 procent meer dan een jaar geleden.

Stijgingen en dalingen in middelgrote steden
In enkele middelgrote steden werden relatief grote procentuele prijsstijgingen gemeten. In Amstelveen (€21,38) betaalden nieuwe huurders 12,6 procent meer dan vorig jaar en ook in Enschede (€13,40) gingen de huurprijzen met 13 procent omhoog.

Niet overal werden procentuele prijsstijgingen gemeten. Op stadsniveau zagen een aantal steden de huurprijzen dalen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. In Delft (€17,56) daalde de huurprijs voor nieuwe huurders met 1,2 procent en ook in Gouda (€14,81) betaalden nieuwe huurders 1,5 procent minder dan vorig jaar. In Nijmegen (€13,83) en Maastricht (€15,04) daalde de vierkantemeterprijs met respectievelijk 2,1 en 1,5 procent. In Zwolle, waar een huurwoning in de vrije sector gemiddeld € 14,11 per vierkante meter per maand kost, daalden de huurprijzen in het derde kwartaal met 2,2 procent.

Kleine beleggers lamgeslagen
Om de situatie op de woningmarkt te verbeteren, heeft het kabinet meerdere maatregelen klaarliggen. De overheid grijpt onder andere in op de woningmarkt door de overdrachtsbelasting te verhogen. Vanaf 1 januari 2023 zal de overdrachtsbelasting worden verhoogd naar 10,4 procent. Dat staat in het nieuwe coalitieakkoord dat tijdens Prinsjesdag in september werd gepresenteerd en geldt voor kopers die de woning niet zelf gaan bewonen. Starters onder de 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting, kopers vanaf 35 jaar die de woning wel zelf gaan bewonen blijven 2 procent overdrachtsbelasting betalen. Deze maatregel komt bovenop eerder genoemde maatregelen die de druk op de woningmarkt moeten verlichten, zoals de zelfbewoningsplicht en de woz-cap. Het kabinet wil op deze manier de positie van starters en doorstromers ten opzichte van beleggers op de koopwoningmarkt verbeteren.

“Deze maatregelen zijn niet altijd rooskleurig voor de vrije sector huurmarkt. Het kabinet lijkt maar niet te willen inzien hoe belangrijk de rol van beleggers is voor de woningmarkt. Zij worden steeds meer ontmoedigd om te investeren in de woningmarkt terwijl het aantal beschikbare huurwoningen in de vrije sector al jarenlang ontzettend laag is’’, aldus de Groot.

Lees hier de volledige huurmonitor.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?