HousingAnywhere: Europese huurprijzen fluctueren, inflatie en stijgende energiekosten belangrijkste drijfveren

0

• Q3 toont opnieuw een blijvende stijging van de huren met 16,5% op jaarbasis in heel Europa.
• Stijgende energiekosten zetten all-in huurcontracten onder druk.
• Hoge inflatie en stijgende kosten van levensonderhoud belasten huishoudbudgetten.
• Amsterdam is koploper wat betreft de stijgende huurprijzen, met een stijging van 18,3% van de appartementsprijzen (€2325) het afgelopen kwartaal en zelfs met 40,9% op jaarbasis.

De Europese huurprijzen zijn het afgelopen jaar met maar liefst 16,5% zijn gestegen, zo blijkt uit de Q3 Rent Index van HousingAnywhere. Het afgelopen kwartaal is er een stijging van 3,5% zichtbaar. Waar in het vorige kwartaal de opleving van de internationale mobiliteit werd beschouwd als de belangrijkste reden voor de stijgende huurprijzen, zetten dit kwartaal de stijgende energiekosten en een explosieve jaarlijkse inflatie van 9,1% de huurprijzen onder druk. In Nederland wordt dit weerspiegeld in stijgende huurprijzen, met als uitzondering Utrecht, waar de studioprijzen daalden. Amsterdam is koploper wat betreft de stijgende huurprijzen in Europa, met een stijging van 18,3% van de appartementsprijzen het afgelopen kwartaal en zelfs met 40,9% op jaarbasis.

Amsterdam duurste huurstad van Europa
Amsterdam overtreft alle Europese steden op het gebied van huurprijzen. Zo neemt de hoofdstad een nummer één positie in Europa in als duurste stad voor het huren van een appartement (€2.325), studio (€1.998) en kamer (€ 845). Het afgelopen kwartaal stegen de appartementsprijzen in Amsterdam dan ook met 18,3%, de studioprijzen met 17.5% en de kamerprijzen met 5.6%. In Utrecht stegen de kamerprijzen het hardst met 16,5% naar €699, terwijl daar als enige stad in Nederland de studioprijzen daalden met 1.7% naar €1.1780 per maand.

“De ongekende energierekeningen, de stijgende kosten van levensonderhoud en de aanhoudende huurprijsstijgingen vormen een uitdaging voor de budgetten van huishoudens”, zegt Djordy Seelmann, CEO van HousingAnywhere. “Om de huidige uitdagingen op een duurzame manier aan te pakken, moeten de belangrijkste belanghebbenden in het huur-ecosysteem een gezamenlijke aanpak zoeken en zich blijven richten op het beschikbaar en toegankelijk maken van huisvesting in deze economisch zware tijden. Het recente actieplan voor studentenhuisvesting, dat als doel heeft 60.000 beschikbare woningen te bieden tegen 2030, is een stap in de goede richting. Ik hoop dat dit plan wordt opgepakt en als voorbeeld zal dienen voor andere Europese landen.”

Grote verschillen in prijsstijgingen in Europa
Gemiddeld zijn de prijzen voor alle accommodatietypes met 1 tot 6% op kwartaalbasis gestegen (3,4% voor kamers, 6,1% voor studio’s en 1,1% voor appartementen). Deze kwartaalstijgingen lijken laag, maar de kwartaalontwikkelingen per accomodatietype per stad geven een beter beeld en laten grote verschillen zien.

Prijzen appartementen en studio’s stijgen hardst in Amsterdam, Lissabon en Athene
In de volgende steden is een bovengemiddelde kwartaalstijging van zowel appartement- als studioprijzen zichtbaar: Amsterdam (met 18,3% en 17,5%), Lissabon (met 10% en 35,8%), en Athene (met 14,3% en 15,8%). In sommige steden zijn de kwartaalprijzen voor appartementen en studio’s gedaald. Opmerkelijke voorbeelden zijn Helsinki (-6,5% en -19,8%), Brussel (-4,4% en -3,2%) en Parijs (-5,6% en -6,6%).

Utrecht voert lijst van prijsstijging kamers aan in Europa
De kwartaalontwikkeling van de kamerprijzen laat een ander beeld zien. Terwijl in het tweede kwartaal in ongeveer de helft van de steden in de huurindex sprake was van een daling op kwartaalbasis, zijn de kamerprijzen in dit kwartaal in bijna alle steden gestegen. In Utrecht, Milaan en Berlijn zelfs met meer dan 10%. De relatieve stijging van de kamerprijzen in heel Europa kan er gedeeltelijk op wijzen dat kamers weer populairder zijn geworden na een daling van de prijzen tijdens en in de nasleep van Covid-19. Bovendien kan de beperkte beschikbaarheid van betaalbare appartementen en studio’s mensen ertoe hebben aangezet over te schakelen op kamers. De toename van de vraag als gevolg van deze verschuiving zou gedeeltelijk kunnen verklaren waarom de huurprijzen in het kamersegment stijgen.

Een toenemende economische crisis
De Europese huisvestingscrisis wordt niet langer alleen veroorzaakt door aanbodtekorten, maar ook verergerd door de huidige gebeurtenissen in de wereld. De aanhoudende oorlog tussen Oekraïne en Rusland heeft een ernstige energiecrisis veroorzaakt.

“Enerzijds bevinden verhuurders zich bij all-in huurprijzen in een lastige situatie, omdat zij geen directe invloed hebben op het energieverbruik van hun huurders. Zij kunnen ervoor kiezen de all-in huurprijzen los te laten of uit voorzorg de huren te verhogen. Aan de andere kant moeten huurders bij huren waar de energieprijs los wordt berekend de stijgende energierekeningen zelf betalen, waardoor ze minder geld kunnen uitgeven aan de basiskosten van hun levensonderhoud,” aldus CEO Seelmann.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?