In Eindhoven wordt ruim 100.000 m² kantoorruimte bijgebouwd

0

De binnenstad van Eindhoven transformeert zich de komende jaren tot een spectaculair centrum met internationale allure. Vastgoedadviseur Colliers opende deze maand een nieuw kantoor in het centrum en bracht ter gelegenheid daarvan een Eindhoven Market Update uit, waarin de kantorenmarkt en de logistieke markt worden besproken.

Start-ups, scale-ups en corporates verbinden zich graag aan ‘de slimste regio ter wereld’. De Eindhovense kantorenmarkt is al jaren behoorlijk stabiel, blijkt uit de publicatie. De kantooropname ligt jaarlijks rond de 50.000 m². Het gaat dan vooral om verplaatsingen binnen de stadsgrenzen en huurtransacties onder de 1.000 m². In de afgelopen drie jaar had slechts 18% een groter vloeroppervlakte dan 1.000 m².

“In het begin van de coronacrisis waren bedrijven erg terughoudend met hun groeiplannen en hoorden we signalen dat organisaties kantoorruimte gingen afstoten,” vertelt Ramon van Stekelenborg, Director Agency in Eindhoven. “Twee jaar later zien we dit effect nog niet. Sterker nog, de leegstand is zelfs gedaald.”

Kantorenvoorraad groeit
De dalende leegstand is in principe goed nieuws voor de grote nieuwbouwprojecten die al op de planning stonden. Er komt namelijk meer dan 100.000 m² kantoorruimte bij de komende jaren. Het gaat vooral om duurzame en kwalitatieve kantoren in het centrum. Hiermee zal de huidige kantorenvoorraad van 1,9 miljoen m² ongeveer met 6% groeien.

Grote ontwikkelingen als District-E, Lichthoven en The Edge wachten echter nog op een uitspraak van de Raad van State, voordat ze kunnen starten. “De kans is groot dat deze projecten bijna tegelijkertijd worden opgeleverd,” zegt Van Stekelenborg. “Nieuw kantorenaanbod overspoelt dan de markt. Gelukkig zijn bedrijven als ASML, Sendcloud en Lightyear het bewijs van de innovatieve kracht van de regio. Eindhoven heeft het allemaal. Als we dat meer uitdragen, zijn die kantoren zo gevuld.”

Veel vraag naar logistiek
De vraag naar industrieel en logistiek vastgoed nam tijdens de coronacrisis verder toe. Nu is de leestand minder dan 3%, terwijl dit eind 2019 nog ruim 5% was. Logisch gevolg, is dat het aanbod ook afnam. Nieuwbouw wordt echter moeilijk. Er ontstaat steeds meer weerstand tegen ‘verdozing’.

Van Stekelenborg: “Noord-Brabant scherpt de regels voor grote distributiecentra verder aan. Bouw van de vaak enorme nieuwbouwontwikkelingen is alleen nog toegestaan op bedrijventerreinen bij Tilburg, Veghel, Heesch-West en Haps. Ook ontwikkelingen van XXL-distributiecentra op bestaande bedrijventerreinen worden verder gereguleerd. We verwachten daarom dat deze markt erg krap wordt en de prijzen flink zullen stijgen.”

De belangrijkste conclusies op een rij:

  • Kantooropname jaarlijks rond de 50.000 m², vooral verplaatsingen binnen de stadsgrenzen
  • Veel vraag naar logistiek vastgoed maar weinig aanbod, nieuwbouw vrijwel onmogelijk
  • Net als in de rest van het land stijgen de huurprijzen van woningen in Eindhoven
Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?