Savills: Kantooropname 11% boven het vijfjaarsgemiddelde

0

Zakelijke dienstverlening vormt de motor van de Europese kantorenmarkt.

Volgens recent onderzoek van Savills bedroeg de kantooropname in Europa in H1 2022 4,3 mln m², 11% boven het vijfjarig H1-gemiddelde. De zakelijke dienstverlening is de meest actieve sector gebleken; goed voor 21% in de totale kantooropname. Dit aandeel is in lijn met H1 2021.

De zakelijke dienstverlening wordt op de voet gevolgd door de ICT-sector (20%) en de financiële sector (20%), die beiden een stijging van 6% jaar-op-jaar lieten zien. Het aandeel van de sector Industrie & Productie is gedaald van 13% naar 6%, en is daarmee terug op het niveau van 2020, na een opvallende stijging in 2021.

Gelet op de verhouding tussen vraag en aanbod, blijft het aanbod op de meeste Europese kantoormarkten ondermaats met leegstandspercentages tussen 2% en 5% voor Parijs-Central Business District (CBD), Berlijn, Keulen, Hamburg, Brussel, München en Stockholm.

Ellen Waals, Head of Agency bij Savills in Nederland, zegt: “Gezien de economische tegenwind zou men voor de komende jaren een negatief beeld kunnen schetsen van de Europese kantooropname. In de praktijk zie ik echter dat er nog steeds een sterke vraag is naar kwalitatief hoogwaardige kantoorruimten. Met name de kantoren op strategisch gelegen locaties die passen bij de bedrijfscultuur en duurzaamheidsdoelstellingen van bedrijven zijn in trek.”

Hoewel het investeringsvolume in Europees vastgoed in het tweede kwartaal van 2022 is gedaald, is volgens Savills in het eerste halfjaar van 2022 voor € 43 miljard in kantoren geïnvesteerd, hetgeen in lijn is met het vijfjarig gemiddelde. Deze beleggingscategorie neemt nog steeds het grootste deel in van de totale investeringen, tot dusver 31% in 2022.

Jordy Diepeveen, Director Investment bij Savills in Nederland, zegt hierover: “Het aantal Europese kantoortransacties is afgelopen juli teruggelopen. Volgens gegevens van de RCA was dit de laagste stand van de afgelopen jaren. Mogelijkerwijs komt dit doordat investeerders selectiever zijn dan voorheen en zich in toenemende mate richten op de kwaliteit van het product, met een sterke voorkeur voor hoge kwaliteit kantoren op top locaties.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?