Blog: Herijk de bekende meetinstrumenten in de kantorenmarkt: de nieuwe standaard is niet standaard

0

Deze blog is geschreven door Lotte de Jong, Head of Tenant Representation bij Savills in Nederland.

Organisaties en werkplekprofessionals zijn op zoek naar nieuwe manieren om hun personeel effectiever en efficiënter te kunnen faciliteren. De traditionele kantoorinrichting voldoet niet langer aan de wens van vandaag. Men wil taak- en activiteitgerichte werkplekken waar voldoende ruimte is om geconcentreerd te werken of te brainstormen.

Samenwerking is de crux
Privékantoren waren pre-Covid passé – men verlangde naar openheid waar iedereen samenkwam om te werken. Nu de coronacrisis achter ons ligt, is dat wel anders. De kantoortuin heeft plaatsgemaakt voor taak- en activiteitgerichte werkplekken en traditionele vergaderzalen zijn getransformeerd naar werk-/vergaderruimten, allen om teamwork te stimuleren.

Arbo-technisch verantwoorde werkplekken
Naast de veranderde kantoorinrichting, is ook de werkplek op de schop gegaan. Waar voorheen de (wettelijke) norm van 1:7 m2 / 1:10 m2 het uitgangspunt was, is dit post-Covid bij veel kantoren verruimd naar een norm van 1:10 tot 1:12 m2 per persoon vanwege de toename van samenwerken en de afname van individueel werk op kantoor. Daarnaast heb ik de bureaudichtheid de afgelopen 10 jaar zien toenemen en namen de bureaugroottes af. Dit is echter verleden tijd. Ik verwacht dat een bureau van 1.60 meter de nieuwe norm zal worden. Zo behoud je te allen tijde voldoende afstand tussen werknemers.

Agile kantoorinrichting
Verder is er een breed scala aan kantoormeubilair om agile werken te faciliteren. Meubilair heeft namelijk de kracht om “zachte” grenzen aan te geven waardoor je in een open ruimte verschillende zitjes kunt creëren voor bijvoorbeeld small-talk of om te sparren – dit zijn ruimtes waar collega’s zich doorgaans op hun gemak voelen. Ook draagt een biofilisch kantoorontwerp hier aan bij, net als verschillende texturen, kleuren, kunst en muziek. Hiermee nodig je werknemers uit om naar kantoor te komen.

Natuurlijk zal het bureau zoals we dat kennen blijven bestaan, maar zoals verschillende onderzoeken hebben aangetoond leiden werkplekkeuze en -afwisseling tot betere prestaties. Het is belangrijk om te beseffen dat er voor activiteit gerelateerd werken geen pasklare oplossing is. Dit moet zorgvuldig per organisatie worden bekeken zodat het bedrijfs-DNA terugkomt in het kantoorontwerp. Er is één element dat in elke werkplekstrategie boven komt drijven, namelijk: flexibiliteit. Ruimtes moeten binnen afzienbare tijd aangepast kunnen worden op (onvoorziene) omstandigheden.

Speel in op de 5 zintuigen
Vandaag de dag moeten kantoren een kwalitatief andere ervaring bieden: een interactieve, multi-zintuiglijke omgeving die samenwerking en een gemeenschappelijke cultuur centraal stelt. Het is daarom raadzaam om in je kantoorontwerp rekening te houden met de 5 zintuigen – zien, horen, proeven, ruiken en voelen. Zo verrijk je de omgeving én maak je het kantoor aantrekkelijker en overzichtelijker.

Flexibiliseringstrend
Dat flexibiliteit het sleutelwoord is, wordt bevestigd door ons flexibele kantorenplatform Workthere. Zij ondervinden dat conventionele huurders steeds vaker flexibele werkplekken zoeken voor een deel van hun personeel, als flexibele schil. Flexibele kantoorruimte kan hen voorzien in hun behoefte. Nu we de vraag zien toenemen, verwacht ik ook dat dat het marktaandeel toeneemt.

Er is een onomkeerbare flexibiliseringstrend ingezet waarbij de kantoorinrichting een verlengde moet zijn van je huis – een plek waar je jezelf kunt zijn, kunt floreren én waar je je fijn voelt. Dat de invulling hiervan voor elke organisatie anders is, is een gegeven, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: een menselijke, activiteitgerichte benadering. Een werknemer die zich dag-in-dag-uit prettig voelt zal immers ook productiever zijn.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?