Deutsche Hypo: REECOX Nederland ligt nog steeds onder de 200 punten-markering

0

Deutsche Hypo REECOX daalt naar 184,8 punten.

De ontwikkeling van REECOX Nederland blijft negatief: in het tweede kwartaal daalt de waarde in totaal met 5,5% naar 184,8 punten. Hiermee blijft de Nederlandse vastgoedeconomie aan het einde van het tweede kwartaal onder de 200 punten-markering.

Wouter de Bever, hoofd van het Amsterdamse filiaal: “De vastgoedmarkt in Nederland is redelijk stabiel, maar wordt sterk gekenmerkt door de actuele onzekerheden. Op grond van de hoge materiaalkosten wachten veel investeerders de toekomstige ontwikkelingen af. Zo zijn momenteel in Amsterdam zowel binnen de woon- alsook binnen het kantoorvastgoed weinig bouwactiviteiten te bespeuren. Zoals in het voorjaar is de logistieke sector de meest succesvolle assetklasse. Het leegstandspercentage ligt op een historisch laag niveau van 3 procent.”

De REECOX presenteert elk kwartaal de ontwikkeling van de vastgoedeconomie in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Spanje en Nederland. De berekening wordt voor elk van de zes landen gemaakt met behulp van vijf inputvariabelen. In Nederland zijn dit de AEX 25, FTSE EPRA/NAREIT Netherlands, de Economic Sentiment Indicator van de Europese Commissie voor Nederland (ESI), de basisrentevoet van de ECB en de rentevoet op tienjarige Nederlandse staatsobligaties. Met een daling van 9,0% naar 659,2 punten ten opzichte van het voorgaande kwartaal lijdt de belangrijkste aandelenindex AEX 25 opnieuw een groot verlies. Nog duidelijker werd de vastgoedindex FTSE EPRA/NAREIT Netherlands getroffen: de index daalt in het tweede kwartaal enorm en verliest rond 25,3% van zijn waarde. Ook de slechte ontwikkeling van het Nederlandse ondernemingsklimaat van de Economic Sentiment Indicator (ESI) heeft zich in het tweede kwartaal 2022 naar 99,3 punten doorgezet.

“Opvallend is de duidelijke vraagtoename in de retailsector: de investeringen in detailhandelsvastgoed zijn in het 1e kwartaal van 2022 in vergelijking met het voorgaande jaar met het 3,5-voudige gestegen.. Met name plaatselijke winkelcentra zijn zeer populair. Over het algemeen is de hoop dat de Nederlandse vastgoedmarkt in de rustige zomerfase nieuwe energie opdoet en tegen het najaar weer herstelt”, benadrukte de Bever tijdens de presentatie van de REECOX-resultaten.

Download hier REECOX Nederland.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?