Klaas Hummel verkoopt laatste stukje nooit-ontwikkelde bouwgrond van Amsterdam Centrum aan Paradiso

0

De grond bevindt zich tussen de Weteringschans en de Singelgracht. Pal naast Paradiso en is 698 vierkante meter groot, vergelijkbaar met het grondoppervlak van Paradiso zelf. Paradiso wil het terrein benutten om overlast voor de buurt te verminderen door op eigen terrein een ondergronds toegangsgebied te organiseren. Daarnaast is het o.a. de bedoeling voor eigen gebruik kantoorruimte, faciliteiten voor artiesten en educatieve activiteiten te realiseren.

Paradiso presenteert haar programma al ruim 54 jaar in een 140 jaar oud gebouw aan de Weteringsschans in Amsterdam. Het gebouw schiet al geruime tijd te kort als het gaat om geluidsdichtheid, duurzaamheid en ruimte voor publieksstromen. Daarom werkte het podium aan het Leidseplein achter de schermen al lange tijd aan grootschalige renovatie- en nieuwbouwplannen. Het aankopen van het braakliggende terrein naast Paradiso is hier een essentieel onderdeel van.

100 jaar Paradiso
Directeur Geert van Itallie licht de plannen achter deze historische aankoop toe: “Op de grond hopen we een nieuwe ingang (bezoekers gaan ondergronds richting de huidige zalen), kantoren en expositieruimtes te creëren. Het is allemaal onderdeel van het toekomstbestendige plan ‘100 jaar Paradiso’. Daarin staat hoe het podium energieneutraal en geluidsdicht wordt, zonder het karakter en de allure van het monumentale gebouw te verliezen.” De grond is gekocht van de Amsterdamse vastgoedondernemer Klaas Hummel en wordt gefinancierd door Rabobank. Van Itallie: “Het is een unieke mogelijkheid voor ons. Je buurman komt maar één keer te koop en we zijn daarom heel blij met de welwillende opstelling van Dhr. Hummel om naar onze plannen te kijken en de transactie van dit begeerde stukje grond mede mogelijk te maken.”

Door verschillende omstandigheden was het jarenlang niet mogelijk het terrein te ontwikkelen. “Recent veranderde dit en verkregen we toestemming voor de bouw van woningen en kantoren. Maar het is natuurlijk nog mooier als de grond een culturele bestemming krijgt, zodat heel Amsterdam het kan bezoeken. Ik draag Paradiso een warm hart toe en buig daarom ook graag mee om dit mogelijk te maken” aldus de Amsterdamse vastgoedondernemer Klaas Hummel.

Culturele bestemming
De grond is al sinds de bouw van het verenigingsgebouw van de Vrije Gemeente in 1880, wat tegenwoordig Paradiso is, braakliggend. In de jaren ’70 van de vorige eeuw heeft het dienstgedaan als plantsoen voor de buurt en sindsdien is er een veelheid aan plannen voor ontwikkeld: van kinderopvang tot fietsenstalling en meest recent appartementen en kantoren. De afgelopen jaren is het terrein kort gebruikt voor buitenlessen van het tegenovergelegen Barlaeus Gymnasium en sinds 2019 staat het kunstwerk ‘Nail house’ van de Amsterdamse kunstenaar Leonard van Munster op het terrein. Uitgerekend dit werk, een oproep voor meer aandacht voor kunst en cultuur in de stad, gaat uiteindelijk plaatsmaken voor de uitbouw van pop- en cultuurcentrum Paradiso.

Over Klaas Hummel
Klaas Hummel is een Amsterdamse vastgoedondernemer. Met zijn bedrijf Lapidus Holding richt Hummel zich op de ontwikkeling van recreatief vastgoed zoals vakantieparken en op binnenstedelijke herontwikkelingen, voornamelijk binnen Amsterdam. Eerder transformeerde hij bijvoorbeeld het voormalige PvdA-kantoor aan de hoofdstedelijke Tesselschadestraat tot appartementen.

Over Paradiso
Al ruim 54 jaar is Paradiso een iconisch podium in Nederland. De lijst met grote popartiesten die er optreden wordt almaar groter; van Prince en Rolling Stones tot Adele en Kanye West. De ‘poptempel’ is een non-profit organisatie die niet alleen spraakmakende artiesten presenteert, maar een katalysator is voor brede culturele en maatschappelijke ontwikkeling in Amsterdam. Anno 2022 is het monumentale gebouw op. Zonder grondige renovatie en nieuwbouw staat de toekomst van Paradiso letterlijk op losse schroeven.

Share.

Comments are closed.