Being en VDD Project Development winnen tender voormalige koepelgevangenis Breda

0

Being en VDD Project Development kopen het iconische 19e-eeuwse koepelcomplex ‘De Boschpoort’ in Breda. De Nederlands-Belgische ontwikkelcombinatie komt met hun project ‘Koepel District’ als winnaar uit de bus na een openbare verkoopprocedure van het Rijksvastgoedbedrijf. Met hun visie voor een toekomstgericht en bovenal toegankelijk terrein voor wonen, werken, vrije tijd en cultuur, blazen zij de komende jaren nieuw leven in dit karakteristieke Bredase erfgoed.

Het koepelcomplex ligt centraal in Breda, grenzend aan het Chassé-terrein en de oude binnenstad. Het terrein van ruim 3 hectare omvat diverse monumentale gebouwen, met als blikvanger de indrukwekkende koepelgevangenis. Ook een voormalige vrouwengevangenis, een poortgebouw en verschillende gerechtsgebouwen maken deel uit van het complex.

Levendige herbestemming
De kracht van project ‘Koepel District’ ligt in haar respect voor het bestaande historisch erfgoed in combinatie met duurzame vernieuwing. De komende jaren transformeren VDD Project Development en Being het terrein tot een levendige bestemming die past bij de hedendaagse dynamiek van Breda. Het voorheen gesloten complex wordt hervormd tot een open en doorwaadbaar gebied dat met een divers programma de verbinding zoekt met de Bredase binnenstad.

Reacties
“We hebben het afgelopen jaar met veel toewijding gewerkt aan onze visie voor het Koepelcomplex. We zijn blij en trots dat we de kans krijgen om deze historische plek een nieuwe toekomst te geven en bij te kunnen dragen aan de grootstedelijke ambities van de stad. We streven naar een levendige plek voor én van iedereen, en kijken ernaar uit om onze visie samen met de gemeente en inwoners van Breda verder uit te werken.” – Bas van Dam, medeoprichter en -eigenaar van Being

“Het volledige project vergt een geraffineerde aanpak die rekening houdt met de bewogen en belangrijke geschiedenis van de stad Breda. Met een sterke focus op karakterbehoud en innovatie, zullen we het iconische erfgoed en de volledige monumentale site beschermen en herbestemmen.” – Johan Vandendriessche, managing partner bij VDD Project Development

“Het koepelcomplex is een bijzondere plek voor onze stad. Een centraal gelegen locatie, met een rijke historie. Het winnende plan eert dat verleden en transformeert het terrein tegelijkertijd tot een toegankelijke plek om te wonen, werken en verblijven. We zijn benieuwd naar de uitwerking van de plannen en gaan graag samen, ook met de omwonenden, aan de slag.” – Daan Quaars, wethouder gemeente Breda

Verkoopprocedure
Acht jaar geleden werd de gevangenis, officieel de Penitentiaire Inrichting de Boschpoort, definitief gesloten. Begin vorig jaar zette het Rijksvastgoedbedrijf het koepelcomplex via een strikte procedure te koop. Op basis van een enquête die door vele inwoners van Breda werd ingevuld, stelde de gemeente een nota van uitgangspunten op. Belangrijke speerpunten waren een internationaal onderscheidend karakter, unieke identiteit, duurzame, toekomstbestendige transformatie en een open relatie met de omliggende gebieden. De Boschpoort is een van de drie koepelcomplexen in Nederland en het laatste dat door het Rijksvastgoedbedrijf wordt verkocht. De overige twee koepelcomplexen, gesitueerd in Haarlem en Arnhem, werden al eerder van de hand gedaan.

Oekraïense vluchtelingen
Momenteel vangen de Bredanaren ongeveer 380 Oekraïense vluchtelingen op in het koepelcomplex. De nieuwe eigenaren zijn voornemens deze opvang voort te zetten en indien mogelijk zelfs verder uit te breiden. In samenwerking met de gemeente en omgeving zal worden nagedacht over de tijdelijke invulling van de locatie, om de vluchtelingen tijdens deze periode een zo aangenaam mogelijk verblijf te gunnen.

Ontwerpteam
Voor het project zullen Being en VDD Project Development samenwerken met de internationaal gerenommeerde architecten OMA (NL), B-Architecten (BE) en DELVA Landscape Architecture & Urbanism (NL).

Over Being
Als onderdeel van een nieuwe generatie ontwikkelaars realiseert Being duurzame gebieden die mensen helpen het beste uit zichzelf te halen. De ontwikkelaar is onder meer bekend van nhow Amsterdam RAI (het grootste nieuwbouwhotel van de Benelux). Tot de lopende projecten behoren onder andere Mediavaert (het houthybride nieuwe hoofdkantoor van DPG Media Nederland) en VDMA (een levendige stedelijke hub met woningen, kantoren, openbare ruimte mét stadsbos in Eindhoven). In Nederland is Being de eerste vastgoedontwikkelaar met een B Corp certificering. Want we zijn ervan overtuigd we allemaal onderdeel zijn van something bigger.

Over VDD Project Development
De Belgische erfgoedontwikkelaar VDD Project Development focust op de hedendaagse herbestemming en herwaardering van waardevolle historische sites op toplocaties. Hierbij wordt bijzondere aandacht gegeven aan een nieuwe architectuur in harmonie met het historische kader, de leefkwaliteit en de duurzaamheid. De voorbije jaren etaleerde het die expertise al met verve met klinkende referenties zoals de ‘Weylerkazerne’ en ‘Huis van Hamme’ in Brugge, ‘The Dome’, ‘Gesù’ en ‘de Mérode’ in Brussel, ‘The Grand’ in Nieuwpoort en ‘De Nijverheidsschool’ te Gent. De aandeelhouders en bestuurders van VDD zijn Johan Vandendriessche en Thibaut De Vos.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?