Colliers: Zie bouwkosten niet alleen als bedreiging, maar ook als kans

0

De bouwkosten zijn een serieus probleem voor de gebouwde omgeving. Bijvoorbeeld voor het verkleinen van het woningtekort en het verduurzamen van alle gebouwen. Toch is deze situatie ook een kans om de dingen anders te doen. Dat schrijft vastgoedadviseur Colliers in een uitgebreide bouwkostenpublicatie, die vandaag tijdens vastgoedbeurs PROVADA is gelanceerd.

De bouwkosten zijn een serieus probleem voor de gebouwde omgeving. Bijvoorbeeld voor het verkleinen van het woningtekort en het verduurzamen van alle gebouwen. Toch is deze situatie ook een kans om de dingen anders te doen. Dat schrijft vastgoedadviseur Colliers in een uitgebreide bouwkostenpublicatie, die vandaag tijdens vastgoedbeurs PROVADA is gelanceerd.

Bouwers die materialen inkopen hebben al een jaar te maken met steeds hogere kosten. Hierdoor worden gebouwen nog duurder dan ze op dit moment al zijn wanneer deze kosten worden doorberekend aan de uiteindelijke koper of huurder. Bouwers proberen met hun opdrachtgevers, zoals projectontwikkelaars, te onderhandelen over de verdeling van de hogere kosten omdat hun winstmarges traditioneel al klein zijn. Dit zorgt voor vertraging in projecten. En in sommige gevallen komt van uitstel zelfs afstel.

Maar de hoge grondstofprijzen kunnen volgens Madeline Buijs, Chief Economist & Head of Research bij Colliers, ook een positief bijeffect hebben. “Circulaire, hergebruikte bouwmaterialen worden aantrekkelijker. Meestal zijn deze bouwmaterialen nog duurder dan traditionele bouwmaterialen, maar het verschil wordt kleiner. Wel blijft het beperkte aanbod van circulaire materialen een probleem, waardoor deze materialen zeker niet voor elk project een goed alternatief zijn.”

Het afgelopen jaar maakte duidelijk dat materialen die van ver moeten komen het gevoeligst zijn voor prijsstijgingen, zoals hout en staal. Dat kwam vooral door de verstoorde transportketens als gevolg van de coronapandemie.

“Als het binnen de plannen en budgettering past, is het dus betrouwbaarder én duurzamer om de materialen van dichterbij te halen,” vertelt Buijs. “Als hiernaast ook hergebruik en circulariteit meer aandacht krijgen, zou dat een geweldige bijvangst kunnen zijn van deze situatie. We willen de stijgende bouwkosten niet alleen als bedreiging maar ook als kans benaderen.”

Download het rapport.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?