CMS: Europese vastgoedbeleggingsmarkt terug op pre-coronaniveau met totale beleggingswaarde van € 270 miljard

0

De Europese vastgoedbeleggingsmarkt lijkt grotendeels hersteld van de gevolgen van de coronapandemie in 2021. De totale beleggingen zijn met 15% gestegen tot circa 270 miljard euro in vergelijking met het voorgaande jaar, waarin de gevolgen van de pandemie duidelijk voelbaar waren. Dit betekent een terugkeer naar het niveau van vóór de crisis. Dat blijkt uit de European Real Estate Deal Point Study 2022 van internationaal advocatenkantoor CMS.

CMS heeft voor de laatste editie van dit onderzoek naar de Europese markt voor vastgoedtransacties systematisch meer dan 2.200 vastgoedovereenkomsten beoordeeld en geëvalueerd waarover het van begin 2010 tot eind 2021 in heel Europa heeft geadviseerd. Transacties zijn ingedeeld in de categorieën kantoren, retail, logistiek, woningen en overige.

Inhaalslag kopers in contractuele risicoverdeling
Logistieke activa zijn populairder dan ooit, omdat deze zeer aantrekkelijk voor beleggers waren dankzij hun stabiele inkomstenstromen en de aanhoudende groei van het online winkelen. Daarnaast bereikt de vraag van internationale beleggers een recordhoogte en is goed voor 55% van alle transacties. De meeste internationale beleggers zijn nog steeds afkomstig uit Europa. In 2021 zagen we ook een nieuwe recordhoogte in het aantal transacties met dekking van de betalingsverplichtingen van de koper. Wat de opzet van contracten betreft, zette de kopersvriendelijke trend door. Dit blijkt voornamelijk uit een daling van het aantal de-minimis- en basket-clausules en het aantal caps. Dat zijn de belangrijkste bevindingen van de CMS European Real Estate Deal Point Study 2022.

Hein van der Meer, hoofd van de praktijkgroep Real Estate & Construction in Nederland: “De afname van overeenkomsten met aansprakelijkheidsbeperking is een indicatie dat kopers vaker dan in voorgaande jaren de overhand hebben gekregen. De trend naar steeds verkopersvriendelijke bepalingen lijkt daarmee te zijn doorbroken. We verwachten dat deze trend dit jaar verder doorzet.”

Onzekerheid door oorlog
“De Europese beleggingsvolumes bleven sterk in 2021. Dit was gedeeltelijk toe te schrijven aan de aanhoudende goede kredietvoorwaarden en het blijvende tekort aan alternatieve rendementsbronnen. De inflatie, die in 2021 bleef stijgen, had ook invloed op de vastgoedmarkt en zorgde voor meer druk van de kapitaalinstroom voor beleggers”, aldus dr. Volker Zerr, partner in de praktijkgroep Real Estate & Public bij CMS in Duitsland. Hij vervolgt: “De trend van vastgoedbeleggingen in 2022 moeten we nog afwachten, met name door de oorlog in Oekraïne.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?