Being herontwikkelt iconisch Auroragebouw in Amsterdam-Centrum

0

Het kenmerkende Auroragebouw op de hoek van de Stadhouderskade en de Overtoom gaat een duurzame toekomst tegemoet. Eigenaar UBS Asset Management heeft Being gevraagd op te treden als ontwikkelaar voor de grootschalige renovatie van het kantoorgebouw. In samenwerking met KAAN Architecten, IMd Raadgevende Ingenieurs, DGMR en SkaaL heeft Being een plan ontworpen om het markante hoekpand tot een uiterst moderne kantoorlocatie met internationale allure te ontwikkelen.

Het Auroragebouw vormt een prominent herkenningspunt op de kruising tussen Centrum, Zuid en West en is een van de eerste modernistische ankerpunten van de stad Amsterdam. In de jaren zestig werd het ontworpen door de bekende Nederlandse architect Piet Zanstra voor levensverzekeringsmaatschappij Aurora. Kenmerkend is de elegante kromming in de gevel, die nagenoeg evenwijdig loopt aan de buiging van de straathoek. Het bijzondere gebouw bestaat uit een commerciële plint met daarboven ruime kantoorverdiepingen van bijna 1.000m2. In 2023 vertrekt de huidige huurder van het kantoordeel, Booking.com, waardoor zich nu een unieke kans voordoet om dit gebouw toekomstbestendig te maken.

Het vernieuwde Aurora wordt een combinatie van karakterbehoud én innovatie. De ambitie is moderniseren, verduurzamen en vergroenen met respect voor de historie en unieke kenmerken van het gebouw. Door een nieuwe dakopbouw, groene dakterrassen en een verticale serre toe te voegen aan de bestaande structuur, ontstaan er diverse buitenruimtes en ontmoetingsplekken die de connectie in het gebouw en met de buurt versterken. Het streven is om voor het gebouw een A++ energielabel en een BREEAM en WELL certificering te verkrijgen. Alle duurzaamheidsmaatregelen dragen bij aan een comfortabel en gezond leefklimaat. Er wordt ingezet op sociale cohesie, minder lawaai, minder hittestress en luchtvervuiling en een prettige leefomgeving.

Aurora wordt een nieuw thuis voor nationale en internationale topbedrijven. Mede door de goede bereikbaarheid en de ligging ten opzichte van het centrum van Amsterdam, is het de ideale locatie voor high-end (inter)nationale kantoorhuurders. De verwachting is dat eind 2023, na het vertrek van Booking.com, gestart wordt met de eerste werkzaamheden. De verhuur is in handen van CBRE en Van Gool Elburg.

Betrokken partijen
Ontwikkelaar: Being
Eigenaar: UBS Asset Management
Architect: KAAN Architecten
Constructief advies: IMd Raadgevende Ingenieurs
Installatie- en duurzaamheidsadvies: DGMR
Bouweconomisch advies: SkaaL

Over Being
Als onderdeel van een nieuwe generatie ontwikkelaars realiseert Being duurzame gebieden die mensen helpen het beste uit zichzelf te halen. De ontwikkelaar is onder meer bekend van nhow Amsterdam RAI (het grootste nieuwbouwhotel van de Benelux). Tot de lopende projecten behoren onder andere Mediavaert (het houthybride kantoor van DPG Media) en VDMA (een levendige stedelijke hub met woningen, kantoren, openbare ruimte mét stadsbos in Eindhoven). In Nederland is Being de eerste vastgoedontwikkelaar met een B Corp certificering. Want we zijn overtuigd van het idee dat we allemaal onderdeel zijn van something bigger.
Meer informatie: www.being.nl

Over UBS Asset Management
UBS Asset Management, een onderdeel van UBS, is een wereldwijde vermogensbeheerder die beleggingsmogelijkheden aanbiedt in alle belangrijke traditionele en alternatieve activaklassen. UBS Asset Management‘s Real Estate & Private Markets is een van de grootste mondiale vermogensbeheerders in reële activa en beheert momenteel wereldwijd meer dan USD 112 miljard. Het team in Nederland beheert circa EUR 500 miljoen aan vermogen, variërend van kantoor-, retail- en residentieel tot logistiek vastgoed.
Meer informatie: www.ubs.com

Over KAAN Architecten
KAAN Architecten is een in Rotterdam, São Paulo en Parijs gevestigd architectenbureau dat opereert in een mondiale context en praktische en academische expertise op het gebied van architectuur, stedenbouw en onderzoek combineert. KAAN Architecten gelooft dat kruisbestuiving tussen projecten en disciplines een essentieel kritisch debat bevordert binnen het bureau. De projecten overstijgen de traditionele ideeën van schaal en typologie, variërend van meubels en interieurs tot stedenbouwkundige plannen en van winkels en kantoren tot musea en onderwijsgebouwen.
Meer informatie: www.kaanarchitecten.com

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?