Waar woningschaarste heerst, neemt regulering toe: niet alleen in Nederland

0

De toenemende regulering op de woningmarkt is niet uniek voor Nederland, aldus vastgoedadviseur Savills. In landen om ons heen is dezelfde tendens zichtbaar: daar waar grote schaarste heerst, neemt regulering toe. Dit alles in een poging om stijgingen van huur- en huizenprijzen te beperken.

Zo zijn huurprijsstijgingen in Ierland sinds eind vorig jaar in zogeheten ‘Rent Pressure Zones’ aan een maximum verbonden. In Frankrijk zijn eerder al vergelijkbare maatregelen ingevoerd. Ook in andere Europese landen proberen of overwegen overheden met maatregelen als ‘rent caps’ woningen betaalbaar te houden. Enerzijds maakt meer regulering de woningmarkt op de korte termijn minder voorspelbaar: beleggers weten zo niet welke spelregels voor langere tijd van toepassing blijven. Anderzijds is dit een duidelijk signaal dat de fundamenten van de woningmarkt nog steeds sterk zijn.

Bas Wilberts, Head of Residential & Hotel Investment bij Savills in Nederland: “Aangezien de toenemende regulering een bredere, internationale tendens is, is de doorwerking naar de Nederlandse situatie een logisch gevolg. Het is te bezien of de mate waarin de voorgenomen regulering impact zal hebben op de internationale concurrentiepositie Wat blijft is datde onderliggende fundamentals van de markt nog steeds robuust zijn. We moeten bovendien niet vergeten dat regulering indirect zorgt voor meer zekerheid voor beleggers: dat huurgroei wordt ingeperkt, betekent tegelijkertijd dat het risico op mutaties vanwege betaalbaarheidsproblemen wordt verminderd. Door het oprekken van het WWS-puntensysteem per 2024, wordt de Nederlandse woningmarkt daarom steeds meer het domein van ‘core’ beleggers.”

Voor deze ‘core’ beleggers wordt het relevant om te kijken waar risico’s beperkt zijn, maar waar nog wel voldoende rendement kan worden behaald. Voor beleggers die zich blijven richten op het vrije sector huurproduct, zullen locaties met sterke fundamentals, zoals een grote vraag naar woonruimte, beschikbaarheid van product, de leefbaarheid en mobiliteit van een buurt en de sterkte van de economie van een gebied, interessant blijven. Uit een ‘data-driven’-analyse met behulp van de Savills Market Indicator, blijkt dat grote regionale steden als Arnhem, Breda en Nijmegen aantrekkelijke beleggingslocaties kunnen zijn, als alternatief voor de Randstad. De concurrentie is daar minder groot, terwijl wel sterke fundamenten aanwezig zijn voor de lokale (huur)woningmarkt.

Buiten de Randstad scoren grote regionale steden hoog als het gaat om de attractiviteit voor woningbeleggingen.

Raymond Frederiks, Senior Research Consultant bij Savills in Nederland: “Door de toenemende regelgeving wordt de zoektocht naar beleggingskansen met het beoogde risico-rendementsprofiel steeds fijnmaziger. Dit vraagt om een bredere blik en data-gedreven analyses, vooral in de huidige krappe markt.”

Lees het gehele rapport hier.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?