Savills: Impact inflatie en oplopende rente op de Nederlandse vastgoedmarkt nog beperkt in het begin van 2022

0

Er zijn op dit moment twee ontwikkelingen die van invloed zijn op de Nederlandse vastgoedmarkt, aldus vastgoedadviseur Savills. Dit zijn de oplopende inflatie en (vrees voor) verder oplopende rente. Het Rusland-Oekraïne conflict heeft daarnaast de oplopende inflatie verder versterkt. Prijzen van elektriciteit, gas en industriële grondstoffen zoals geraffineerde aardolieproducten zijn door dit conflict namelijk aanzienlijk gestegen.

Het effect van deze ontwikkelingen verschilt voor zowel de gebruikers- als de beleggingsmarkt in het commercieel vastgoed.

Gebruikersmarkt
Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland: “In hoeverre de sterke inflatie en het Rusland-Oekraïne conflict de gebruikersmarkt beïnvloedt, is op dit moment nog beperkt meetbaar. Over het afgelopen kwartaal echter, was er in alle sectoren een toename van de opname zichtbaar, ondanks de toen al sterke inflatie. Dit komt met name door de nog steeds goed draaiende Nederlandse economie, waarvan eveneens nog groei wordt verwacht.”

De totale opname van winkelruimte lag in het eerste kwartaal circa 5% hoger ten opzichte van vorig jaar. De logistieke opname was zelfs nog nooit zo hoog in het eerste kwartaal van een jaar: +30%. De schaarste in dit segment zorgt eveneens voor oplopende huurprijzen. Zo liggen de tophuren van logistiek vastgoed in sommige hotspots zelfs € 7,5 per m² per jaar hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ook in de kantorenmarkt steeg de totale opname in het eerste kwartaal van 2022 met maar liefst 20% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021. Deze toename is vooral het gevolg van een goed draaiende economie en meer bedrijven die inmiddels weer huisvestingsbeslissingen durven te nemen.

Uitzondering op deze toename van de opname betreft de bedrijfsruimtemarkt. Hier lag de opname 34% lager ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. Dit komt aan de ene kant door de uitzonderlijk hoge opname in het eerste kwartaal van vorig jaar. Een andere verklaring is de toenemende schaarste van bedrijfsruimten, en dus een beperkte mogelijkheid om te huren.

Beleggingsmarkt
Het beleggingsvolume in het eerste kwartaal van 2022 lag 27% hoger dan in dezelfde periode van 2021, in totaal werd er 4,1 miljard door beleggers geïnvesteerd in de Nederlandse vastgoedmarkt. Met name het beleggingsvolume in retailvastgoed lag aanzienlijk hoger dan in dezelfde periode vorig jaar: +88%. De meeste beleggingen vinden echter nog plaats in logistiek en residentieel vastgoed. Deze ontwikkeling zette zich vooral al tijdens Covid-19 in. Het Rusland-Oekraïne conflict kan hier nog meer invloed op hebben. Dit omdat in onzekere tijden gezocht wordt naar zekerheid.

Jordy Diepeveen, Director Investments bij Savills in Nederland: “Het gevolg hiervan was meer concurrentie voor hetzelfde product. Daardoor heeft de sterk gestegen rente in de afgelopen maanden geen effect gehad op de aanvangsrendementen van ‘Core’ producten. De vraag voor de komende periode zal zijn of beleggers op termijn genoegen kunnen blijven nemen met de kleinere yield-spread, of dat de rendementen zullen gaan oplopen.”

Lees het gehele rapport ‘Market in Minutes – Q1 2022’ hier.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?