Hoogste punt 22 herenhuizen Schoorlaan, Leidschendam

0

In het bruisende centrum van Leidschendam komen 22 herenhuizen aan de gracht. Op maandag 23 mei is het hoogste punt van de bouw bereikt. Wethouder Jan-Willem Rouwendal legde de symbolische eerste steen, samen met twee kinderen van kopers en Mark Niersman van Niersman Bouw Haaglanden.

De stadse tuin- en terraswoningen liggen in Leytsche Hof, de nieuwste wijk van de Nieuwe Grachtengordel in Leidschendam.

Wethouder Rouwendal: “Mooi om te zien dat hier weer een nieuw stukje van Leidschendam centrum wordt gerealiseerd. Stukje bij beetje gaat dit gebied naar een voltooiing. De toekomstige bewoners krijgen hier een prachtige woning, en ik wens hen alvast veel woongenot toe.”

De architectuur van de herenhuizen is een moderne vertaling van het traditionele grachtenpand. De woonkamer en keuken liggen op de eerste verdieping, en bieden een prachtig uitzicht op de gracht. Raampartijen in de gevel beslaan twee verdiepingen, wat verwijst naar de traditionele grachtenpanden. In het metselwerk wordt gespeeld met verschillende tinten en wit stucwerk. Aan de voorzijde liggen de woningen aan de kade, aan de achterzijde hebben ze een tuin of terras.

Waterneutrale daktuin
Bijzonder is de waterneutrale daktuin van de terraswoningen. Chris Schouten namens de ontwikkelingscombinatie Damcentrum: “Onder de tegels van de daktuin is een laag mineraal substraat aangebracht. Deze laag kan veel regenwater opnemen, en via verdamping ook weer afgeven waardoor er een prettige temperatuur ontstaat. Daarnaast wordt al het hemelwater, dat op het terras en de daken van de woningen valt, opgevangen. Via een automatisch bestuurd systeem wordt het overtollige water opgeslagen in een buffervat onder de parkeergarage. Bij droogte wordt dit water gebruikt om de planten en bomen in de daktuin te bewateren.”

Over Leidschendam Centrum
Het centrum van Leidschendam ondergaat al enige jaren een metamorfose, zonder zijn karakter en identiteit te verliezen. In twaalf deelgebieden maken verouderde woningen plaats voor ruime eengezinswoningen, chique herenhuizen, stoere grachtenpanden, kleinschalige en exclusieve appartementengebouwen. Ook de openbare gebieden krijgen meer sfeer. Historische panden worden gerestaureerd, en bestaande panden krijgen een opknapbeurt. Door het parkeren deels ondergronds te houden, is er op straatniveau veel ruimte voor ontmoetingen en spel van kinderen.

De ontwikkeling is in handen van de ontwikkelingscombinatie Damcentrum bestaande uit BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en SDJ Vastgoedontwikkeling, Niersman Bouw Haaglanden is de aannemer.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?