Colliers: Flitsbezorgers zitten nauwelijks op overlastgevoelige locaties

0

Het beeld dat flitsbezorgers altijd overlast voor omwonenden veroorzaken, is niet reëel. Slechts een op de tien hubs zitten in overlastgevoelige woonstraten. De rest zit in gebieden waar al winkels en bedrijven gevestigd zijn.

In Nederland zijn vier flitsbezorgers actief met in totaal 123 hubs. Flink is de grootste speler, met 63 hubs in 38 steden. Gorillas is actief in veertien steden met 29 hubs. Getir zit in elf steden met 25 hubs. Veruit de kleinste is Zapp met zes hubs.

De plaatsen met de meeste hubs zijn steden met veel jonge bewoners, zoals universiteitssteden. Veruit de meeste zitten in Amsterdam, namelijk 34. Op plek twee staat Rotterdam met elf. Den Haag maakt de top drie compleet met acht.

Weinig overlastgevoelige locaties
Colliers onderzocht de locaties van alle hubs op de nabijheid van woningen, winkels en bedrijfsruimten. Ze werden gecategoriseerd als woongebied, woon-winkelgebied, winkelgebied of bedrijventerrein. Alleen bij de eerste twee categorieën is er in theorie sprake van overlast voor omwonenden. Dat zijn 55 locaties, 44% van het totaal.

“In woon-winkelgebieden is er al sprake van drukte en geluid van andere winkels en horeca,” zegt Chris Lanting, Director Retail bij Colliers. “Of flitsbezorgers in deze gebieden nieuwe overlast veroorzaken is dus maar de vraag. Laten we deze categorie weg, dan is er slechts bij dertien locaties (11%) sprake van extra overlast omdat flitsbezorgers in een woongebied zitten. Dit was bijvoorbeeld het geval in de Amsterdamse Fagelstraat, een hub die inmiddels is gesloten.”

Driekwart binnen één jaar verhuurd
Van de 53 locaties waarvan Colliers dat met zekerheid kon achterhalen, stond driekwart korter dan een jaar leeg voordat de flitsbezorger in de ruimte trok. In een kwart van de gevallen hebben andere huurders, zoals lokale ondernemers, dus meer dan een jaar de kans gehad om de ruimte te huren. Bij 13% van de locaties bedroeg de leegstand zelfs meer dan drie jaar. Flitsbezorgers kiezen dus regelmatig voor ruimten waarvoor de huurders niet in de rij stonden, en zijn dan het alternatief van leegstand.

Flitsbezorger betaalt goed
In vrijwel alle gevallen tekent een flitsbezorger een huurcontract voor vijf jaar, met een optie tot verlenging van vijf jaar. Ze betalen hetzelfde of zelfs meer dan andere geïnteresseerden. Drie van de zeventien door Colliers geïnterviewde makelaars, die allen één of meerdere transacties met een flitsbezorger begeleidden, gaven aan dat de flitsbezorgers duidelijk meer dan andere huurders willen betalen.

Het grootste deel van de makelaars gaf aan dat de flitsbezorger de markthuur betaalt, maar dat er voor dat bedrag geen andere huurders te vinden waren. Waren die er wel, dan trok de flitsbezorger aan het langste eind vanwege de snelheid, bereidheid en flexibiliteit waarmee ze te werk gingen.

Toekomstbestendige invulling
In het nieuws gaat het vooral over de overlast die flitsbezorgers veroorzaken. “Minder aandacht is er voor de andere kant van het verhaal: de eventuele leegstand die ze invullen en de vastgoedeigenaar die de huurinkomsten gebruikt als pensioenvoorziening,” vertelt Lanting. “Natuurlijk wil iedereen graag lokale ondernemers in de buurt, maar die kunnen niet altijd de huur betalen. Als vastgoedeigenaar kijk je dan logischerwijs naar een toekomstbestendige invulling. Door het beschikbare kapitaal zijn flitsbezorgers op papier goede huurders. Ze betalen goed en tekenen meestal direct voor vijf jaar.”

Flitsbezorgers doen er volgens Lanting goed aan om alle hubs uit woonstraten te verplaatsen en zich alleen nog op bedrijventerreinen of in winkelstraten te vestigen. “Ze besteden al aandacht aan het beperken van overlast. Nu is het tijd om ze beter in het straatbeeld te passen. Dit kan door etalages niet langer af te plakken. Een goed voorbeeld hiervan is de Getir-hub aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Hier is in de etalage ruimte gemaakt voor een kunstproject. Nog liever zie ik dat de hubs hun deuren openen voor klanten. Dan worden ze meer een echte winkel dan alleen een app.”

Download het rapport hier.

Bron.

Share.

Comments are closed.