Deutsche Hypo REECOX: REECOX Nederland valt terug met 3,7 %

0

Deutsche Hypo REECOX daalt tot 194,6 punten.

De reeds in november 2021 beginnende negatieve ontwikkeling van de Nederlandse vastgoedeconomie zette zich ook aan het begin van het nieuwe jaar voort: De REECOX daalt met in totaal 3,7 % naar 194,6 punten en ligt aan het einde van het eerste kwartaal opnieuw onder de 200-punten-markering.

Wouter de Bever, hoofd van het Amsterdamse filiaal: “De Nederlandse vastgoedmarkt wordt nog steeds gekenmerkt door een woningtekort. Om aan de vraag te kunnen voldoen, moeten jaarlijks 100.000 nieuwe woningen worden gebouwd, maar dat aantal wordt door talrijke redenen met het huidige aantal van 50.000 tot 60.000 woningen per jaar verre van gehaald. Daarnaast hanteert Nederland binnen Europa de strengste normen op stikstof gebied waardoor zonder Overheidsingrijpen een bouwinfarct dreigt. Het tekort wordt door de oorlog in Oekraïne nog nijpender, omdat ook dringend woonruimte voor vluchtelingen nodig is”

De REECOX presenteert elk kwartaal de ontwikkeling van de vastgoedeconomie in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Spanje en Nederland. De berekening wordt voor elk van de zes landen gemaakt met behulp van vijf inputvariabelen. In Nederland zijn dit de AEX 25, FTSE EPRA/NAREIT Netherlands, de Economic Sentiment Indicator van de Europese Commissie voor Nederland (ESI), de basisrentevoet van de ECB en de rentevoet op tienjarige Nederlandse staatsobligaties. Op kwartaalsbasis vertonen alle inputvariabelen een negatief resultaat. De toonaangevende aandelenindex AEX bleef gedurende alle maanden van het eerste kwartaal negatief en sloot het eerste kwartaal met een daling van 9,2 % naar 724,2 punten af. De vastgoedindex FTSE EPRA/NAREIT Netherlands verliep met een daling van 3,4% in totaal eveneens negatief. Ook de Economic Sentiment Indicator (ESI) zakte voor het derde opeenvolgende kwartaal naar 103,3 punten naar de slotkoers in maart.

“De krappe ressources en de deels niet-functionerende leveringsketens – ook als gevolg van de nieuwe lockdown in China – verergeren het probleem en zorgen voor uitdagingen binnen de gehele vastgoedmarkt. Voor een deel zien wij over alle assetklassen verdeeld bouwstops bij nieuwbouwprojecten en een afwachtende houding door de vraag hoe de bouwprijzen en materiaalkosten zich zullen ontwikkelen. Doorgaans worden ook herberekeningen uitgevoerd. Daarnaast bestaat onzekerheid over wat er na het opkoopprogramma van de ECB zal gebeuren”, benadrukte de Bever bij de presentatie van de REECOX-resultaten.

Download hier het rapport.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?