Savills: Nederlandse hotelmarkt ontwaakt

0

Herstellende bezettingsgraad trekt bestaande en nieuwe (vastgoed)investeerders aan.

De hotelmarkt herstelde in de tweede helft van 2021, zo blijkt uit een analyse door vastgoedadviseur Savills waarin de correlatie tussen de hotelbezetting en het aantal vliegtuigpassagiers van Schiphol Airport onderzocht is. In de zomer van 2021 steeg zowel de gemiddelde Nederlandse en Amsterdam bezetting tot bijna 60%, terwijl de luchthaven het hoogste aantal passagiers vervoerde sinds het begin van de pandemie (10 miljoen passagiers).

Het vliegverkeer van Schiphol is de afgelopen 3 maanden flink toegenomen (+250% in vergelijking tot een jaar geleden). Savills verwacht dat dit herstel de komende maanden doorzet, wat een positief effect zal hebben op de hotelbezetting en daarmee de Nederlandse hotelmarkt.

Weinig aanbod zorgt voor steviger fundament
Het is evident dat de hotelmarkt de komende tijd nog de nodige uitdagingen staat te wachten, zoals het herstel van de bezettingsgraden, intercontinentale vliegbewegingen en de beschikbaarheid van personeel, gecombineerd met macro-economische omstandigheden omtrent inflatie, stijgende rentes en energieprijzen.

Het aanbod van nieuwbouw hotels in Nederland is in ieder geval, vooral in Amsterdam als gevolg van de hotel stop, beperkt tot zeer beperkt. Dit biedt tegelijkertijd een lichtpuntje en zekerheid voor investeerders in de Amsterdamse hotelmarkt, aangezien de bezettingsgraden nog niet op het oude niveau zitten.

Lagere bezettingsgraden maken beleggers niet minder terughoudend
Alhoewel de vraag-aanbod verhoudingen verslechterd zijn tijdens de pandemie, hebben beleggers niettemin nog steeds belangstelling voor hotelvastgoed.

Ruben Schuuring, Associate Director Hotel Investment bij Savills in Nederland, licht toe: “Beleggers die op dit moment hotels willen kopen, verlangen lagere prijzen in vergelijking tot voor de pandemie, vanwege de lagere bezettingsgraden. Verkopers daarentegen zijn (nog) niet bereid hun bezit tegen lagere prijzen te verkopen. De sleutel ligt in het herstel van de gebruikersmarkt, dit zal de aanjager zijn om de transactiedynamiek te vergroten. Het blijft een fragiel evenwicht met de huidige onzekerheden omtrent energieprijzen, inflatie en de situatie in Oekraïne. Ondanks deze onzekerheden zien we duidelijke tekenen van vertrouwen in de markt.”

Kapitaalinjecties vanuit Private Equity en Wealth hebben al hun intrede gedaan in de Nederlandse hotelmarkt, waarbij er belangen zijn genomen in hotelondernemingen en exploitatieplatforms. De verwachting is dat de interesse van dit type investeerder groot blijft en sterk zal gaan uitbreiden in zowel de stenen als de exploitatie. Vanwege het hogere risicoprofiel zijn de rendementen in vergelijking tot andere asset classes hoger, iets dat op dit moment schaars is in de Nederlandse vastgoedmarkt. Hotels vormen daarmee een goede strategie om een vastgoedportefeuille te diversifiëren.

Bas Wilberts, Head of Residential & Hotel Investment bij Savills in Nederland, zegt: “Gezien recente transacties zoals The Albus, Mercure en QO in Amsterdam en het HIEX in Den Haag, zijn wij van mening dat de investeringsmarkt is ontwaakt en dat de marktdynamiek verder zal toenemen. Dit geldt enerzijds vooral voor gevestigde hotels en anderzijds voor private equity-gesteunde investeerders die op zoek zijn naar grote renovaties en verandering van exploitatiemogelijkheden.”

Lees het gehele rapport hier.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?